Masa din Ajunul Crăciunului care luminează casa: La ce să te gândești când o amenajezi?

Masa din Ajunul Crăciunului care luminează casa: La ce să te gândești când o amenajezi?

Toată lumea știe zicala: „Cum îți așterni, așa dormi” și ea nu e departe de adevăr nici când vine vorba de masă. Cum arată masa din Ajunul Crăciunului are un impact mare asupra experienței culinare. Ajunul Crăciunului este unul dintre momentele în care întreaga familie se întâlnește într-o atmosferă de sărbătoare. Dacă ai grijă de fața de masă, mâncarea va avea un gust mai bun. La ce să te gândești când pregătești o masă de Crăciun?

 

Ordine – și jumătate din treabă-i gata

Masa din sufragerie devine centrul evenimentelor din familie în Ajunul Crăciunului. O inimă care pulsează. Sarmale, salată, pește, pâine prăjită, vafe, prăjituri - nimic din acestea nu trebuie să lipsească. Așa că începi prin a pregăti masa: dă la o parte totul de pe ea și curăță bine suprafața. Nu uita nici s-o lustruiești. Nu strica masa de sărbătoare cu ceea ce nu-i aparține - telefoane, cuvinte încrucișate sau creioane. Continuă cu fața de masă. Scoate-o din dulap cel târziu pe 22 decembrie și vezi dacă fața ta de masă de Crăciun este în formă: curată, fără găuri și călcată.

Dacă descoperi o problemă, mai ai timp suficient pentru a o remedia. Dacă plănuiești cina pentru o familie numeroasă, masa pliabilă este un ajutor de neprețuit. Verifică dacă o poți dezasambla și că sistemul de dezasamblare funcționează. De asemenea, curăță cu precizie secțiunea pliabilă. După o perioadă lungă de neutilizare, firimiturile și praful tind să formeze depuneri mari acolo.

masa pliabilă

 

Alege un set de cină festiv

Crăciunul este o ocazie festivă, la fel și cina. Un set pe care îl scoți din dulap o dată, de două ori pe an. Farfurii - adânci și puțin adânci - căni sau boluri cu același design. Setul care, atunci când este așezat pe masă, spune: „Astăzi este o zi deosebită.” E de preferat porțelanul în locul sticlei transparente -  va spori seriozitatea și robustețea preparatelor.

Înainte de a pune vasele pe masa din Ajunul Crăciunului, verifică să nu crăpate și bineînțeles, spală-le și șterge-le cu grijă. Designul mâncărurilor de Crăciun nu trebuie să fie neapărat de Crăciun - îl poți folosi, de exemplu, și în timpul Paștelui. Lasă fața de masă sau decorul să se ocupe de finalizarea atmosferei de Crăciun.

Un set

 

Lasă paharele și tacâmurile să strălucească

Tacâmurile nu sunt nici ele mai puțin importante atunci când vine vorba de o zi de sărbătoare. Asigură-te că toată lumea de la masa de Crăciun are tacâmuri cu același design și aranjate corespunzător. De aceea este grozav să ai atât un set de masă, cât și un set de tacâmuri. Culori liniștite diferite față de nuanța standard de argint/oțel inoxidabil: negru, auriu, cupru sau alamă. Culorile calde (metal, cupru, alamă) sunt grozave de Crăciun.

Să facem recapitularea: în stânga farfuriei este o furculiță, în dreapta un cuțit și lângă el o lingură. Dacă intenționezi să folosești și o furculiță pentru desert, pune-o deasupra farfuriei, cu mânerul îndreptat spre mâna dreaptă. Distanța optimă a farfuriei de la marginea mesei este de 2-3 cm. Farfurie întinsă jos, farfurie adâncă pe ea. În momentele festive, se obișnuiește să se folosească o farfurie mare de bază, puțin adâncă, dar pe ea nu se pune mâncare.

Paharele se pun în dreapta, deasupra farfuriei, deasupra lamei cuțitului. Prima sa fie un pahar de aperitiv, apoi continuam cu alte pahare, dupa mărime: de la cel mai mic la cel mai mare. Masa de Crăciun ar trebui să aibă și o carafă mare cu apă/ punch, precum și pahare de apă. Și ce să bei? Depinde de tine, de obiceiurile și gusturile tale. Dar o afinată ca aperitiv surprinde frumos căldura, starea de bine și atmosfera plăcută a Crăciunului. Mai ales dacă e acasă.

Paharele

 

Lucrurile mici care contează

La ce să ne mai gândim când punem masa de Crăciun? La șervețele. Poți alege șervețele din hârtie cu un design de Crăciun. Cu toate acestea, dacă vei alege șervețele din țesături albe sau vișinii, vei adăuga noblețe mesei. Și unde se pun șervețelele? În stânga farfuriei, la câțiva centimetri de furculiță.

castron

 

Pe masă ar trebui să existe și un castron mare de salată. Oaspeții vor aprecia cu siguranță prăjiturile de Crăciun. Ele se remarcă frumos pe un platou de servire cu două sau trei etaje.
O lumânare ar trebui să fie un lucru de la sine înțeles, care cu flacăra sa va crea o lumină difuză. Doar lumina estompată – uită de un candelabru mare - va crea o atmosferă magică. Pune muzică de Crăciun în fundal, ca acompaniament la masă. Dacă te ocupi de aceste detalii, să te bucuri de Crăciun va fi foarte ușor.

lumânare

 

Ai constatat că îți lipsește ceva pentru a pune masa în Ajunul Crăciunului? Aruncă o privire la oferta noastră pentru masa de Crăciun.