Pom de Crăciun viu sau artificial: Ce preferă românii?

Pom de Crăciun viu sau artificial: Ce preferă românii?

Care este cel mai mare simbol al Crăciunului? Poate că cei mai mulți dintre noi avem în minte un brad de Crăciun maiestuos, frumos decorat și luminat. Și acum întrebarea mai dificilă: acest copac era natural sau artificial în imaginea respectivă? De fapt, nu contează foarte mult - fiecare are avantajele și dezavantajele sale. Cum sunt ele? Ce brazi de Crăciun preferă românii? Și care este cea mai ecologică soluție?

Pom de Crăciun artificial - avantaje și dezavantaje

Sunt sondaje care arată că majoritatea românilor petrec Crăciunul cu un brad artificial. Cel mai mare avantaj al său este că îl poți împacheta și despacheta în câteva minute și va servi câțiva ani - cu selecția și depozitarea potrivită, pentru mai mult de 15 ani. 

Reutilizarea lui este cheia pentru a decide dacă un pom de Crăciun artificial este soluția pentru tine. Dacă despachetarea cadourilor sub același pom de cel puțin 10 ori la rând ți se pare o idee bună, să știi că soluția este mai ecologică decât cumpărarea unui pom natural în fiecare an. În plus, bradul artificial de Crăciun devine un alt membru al familiei. Cel puțin de Crăciun. Și vă va mulțumi și atunci când este ambalat într-o cutie pentru că nu cad ace din el.

Dar asta înseamnă că nici nu veți avea miros de brad în casă. Dacă mirosurile fac parte integrantă din atmosfera dvs. de Crăciun, puteți înlocui mirosul de brad cu prăjiturile delicioase, punch-ul parfumat cu scorțișoară, lumânările sau difuzoarele de aromaterapie, în care puteți picura, de exemplu, uleiuri esențiale de brad sau molid. Mulți oameni consideră că brazii artificiali de Crăciun arată nenatural. Desigur, cu modele mai ieftine, care au și o viață mai scurtă, lucrurile pot sta așa. Cu toate acestea, producătorii de copaci mai eleganți folosesc un efect 3D care poate șterge complet diferența vizuală dintre un copac artificial și unul natural.

Brad de Crăciun Kondela

 

Pom de Crăciun natural - avantaje și dezavantaje

Un brad natural de Crăciun are o tradiție îndelungată în România - mirosul și aspectul său sunt elemente apreciate de toată lumea. Cu toate acestea, nu stă întotdeauna bine într-un suport, în trecut din cauza lipsei de spațiu în gospodăriile obișnuite era chiar atârnat de tavan. Și când privim din punct de vedere ecologic?

Producerea unui arbore artificial, înalt de aproximativ doi metri, produce 40 kg de gaze cu efect de seră: 2/3 din acestea sunt produse în producția de petrol, care este materia primă de bază pentru plastic. În același timp, un brad natural are o amprentă de carbon de 16 kg – dacă decidem să-l aruncăm la gunoi. Dacă îl ardem, înseamnă 4 kg de gaze cu efect de seră. Și când îl punem într-un tocător de crengi și îl folosim în grădină, ajutăm și natura.

Și cum rămâne cu originea brazilor naturali de Crăciun? Din fericire, zilele în care fiecare a doua familie mergea să vadă un pin sau un brad într-o pădure din apropiere și era urmărită de un mistreț sunt doar în reclamă. Astăzi, pomii de Crăciun naturali provin din pepinierele forestiere speciale sau din tăierea pădurii planificată. Pentru 1 hectar de teren, pădurarii pot crește aproximativ 7.000 de pomi de Crăciun. Este nevoie de aproximativ 10 ani pentru a crește până la o înălțime de 180 cm - timp în care absoarbe mult dioxid de carbon și, în același timp, oferă o casă pentru păsări, dar și gândaci și alte vietăți.

Dacă vrei să gândești ecologic atunci când alegi un brad de Crăciun natural, apelează la unul crescut la noi în țară. Adică unul care nu trebuie să călătorească cu camionul prin toată Europa. Prețurile brazilor artificiali de Crăciun variază, dar pentru un brad înalt de 180 cm cu efect 3D pe Kondela.ro plătești 79 €. Și vei sărbători Crăciunul cu el timp de 10 ani.

brad înalt de 180 cm cu efect 3D  Kondela

 

Ce brad de Crăciun preferă românii?

Vrei să știi ce brad de Crăciun preferă românii? Anul trecut (2020), familiile au preferat destul de clar un copac artificial. Aproximativ 60% dintre români au optat pentru această alternativă. Un brad natural a împodobit casele a 38% dintre respondenții la studiu. Și cum rămâne cu restul de 2%? La momentul sondajului, fie nu știau ce brad de Crăciun să aleagă, fie nici măcar nu plănuiau să aibă unul. 

La începutul mileniului, raportul dintre pomii de Crăciun naturali și artificiali era de aproape 50:50. Cu timpul însă, brazii artificiali au început să domine în preferințele oamenilor. Pe măsură ce se vorbește din ce în ce mai mult despre ecologie, copacii naturali câștigă în popularitate - în 2020 au fost la un nivel similar ca în 1997, când erau la vârf de popularitate. 

Și cum rămâne cu tradițiile de Crăciun? Mulți dintre noi simt că Crăciunul s-a transformat dintr-o sărbătoare a liniștii într-una a consumului și a reclamei. Cu toate acestea, sondajul spune contrariul. În ultimii 7 ani, respectarea obiceiurilor de Crăciun  nu a scăzut în niciun fel. Dimpotrivă, chiar mai multe gospodării respectă obiceiurile de Crăciun decât înainte. Singurele excepții sunt cărțile poștale de hârtie, care fost înlocuite cu e-mailuri, mesaje text sau alte mesaje sau apeluri electronice.

pomi de Craciun Kondela

 

O alternativă interesantă - un brad natural într-un ghiveci

Dacă ecologia este pe primul loc pentru tine, un brad natural cu rădăcini, plantat într-un ghiveci, este probabil cea mai prietenoasă decizie față de natură. Un astfel de pom de Crăciun va ține câțiva ani, iar când crește peste dimensiunea unui ghiveci, aveți două opțiuni. Plantați copacul în pădure sau afară, în grădină. Ideal este ca un pom natural, cu rădăcini să fie crescut într-o pepinieră forestieră. Dezavantajul este însă înălțimea sa mai mică, de obicei în jur de 40 - 60 cm. 

Cu toate acestea, aveți grijă de unde cumpărați un astfel de brad. Pentru că da, îl găsești în majoritatea piețelor de cartier, dar cei mai mulți dintre ei sunt copaci ciopliți din pământ, care au o rădăcină tăiată. Un astfel de brad va ține cât Crăciunul, dar se va usca odată cu sosirea primăverii. Vă recomandăm, așadar, să cumpărați brazi de Crăciun într-un ghiveci din locuri speciale, unde rădăcina este nedeteriorată, astfel încât să vă țină companie până la următorul Crăciun. 

Preferați un brad artificial de Craciun? Alege simbolul Craciunului din oferta noastra - fiecare dintre ei te va face fericit pentru cel puțin 10 ani de acum înainte. 

simbolul Craciunului din oferta noastra Kondela