Știți ce plante aromatice pot prospera în bucătăria dvs. pe tot parcursul anului? Aflați aici!

Știți ce plante aromatice pot prospera în bucătăria dvs. pe tot parcursul anului? Aflați aici!

Plantele aromatice proaspete sunt ingrediente neprețuite pentru orice „aventură culinară” din bucătărie. Grădina verde din bucătăria dvs. vă va permite să aveți acces la plante aromatice proaspete în orice moment al anului, indiferent dacă este iarnă sau vară. În acest blog, vă vom prezenta câteva idei simple pentru a cultiva plante aromatice în interiorul locuinței și vă vom sfătui care plante sunt cele mai potrivite pentru astfel de cultivare.

 

Unde anume în casă se cultivă plantele aromatice

Fereastra este locul ideal pentru cultivarea plantelor aromatice. Alegeți o fereastră unde plantele vor primi o cantitate adecvată de lumină naturală. Pentru a le cultiva, alegeți ghivece mici sau cutii pentru flori, cu găuri pentru drenajul apei. Udați-le constant și veți vedea cât de repede vor crește.

Plante în trei ghivece. Un ghiveci este portocaliu, al doilea este maro, iar al treilea este alb. Imagine ilustrativă cu ierburi aromatice, în bucătărie.

 

Cultivarea plantelor pe balcon

O altă opțiune este cultivarea plantelor aromatice pe balcon. Un balcon acoperit oferă cele mai bune condiții. În cazul în care nu aveți un balcon acoperit, vă recomandăm să cultivați plantele aromatice în mici sere pentru balcon, care le vor proteja de condițiile meteo nefavorabile. În timpul iernii, însă, niciun balcon acoperit nu le va proteja de îngheț, așa că plantele aromatice ar trebui mutate în interiorul locuinței, într-un loc luminos.

 

Cultivarea verticală pentru spații mici

Dacă aveți spațiu limitat sau doriți să aveți o grădină neconvențională, puteți crea o grădină verticală. În acest scop, puteți folosi rafturi verticale, decupaje în perete sau ghivece suspendate. Grădina verticală vă va permite să cultivați mai multe plante aromatice într-un spațiu mic și, în același timp, adaugă o notă de design modern bucătăriei dvs..

Grădină verticală cu plante, pe terasă. Imagine ilustrativă a unei grădini verticale

 

Profitați de cultivarea hidroponică

Dacă sunteți interesat(ă) de o metodă modernă de cultivare a plantelor aromatice, puteți încerca și cultivarea hidroponică. Această metodă permite creșterea plantelor fără a folosi sol, ci doar o soluție nutritivă specială. Cu ajutorul ghivecelor hidroponice, puteți cultiva aproape toate plantele aromatice populare pentru bucătărie. Unele sisteme hidroponice au chiar irigare automată, ceea ce facilitează cultivarea plantelor aromatice și pentru cei care călătoresc frecvent sau uită să le ude.

 

Cum se cultivă plantele aromatice în timpul iernii

Amplasarea plantelor aromatice direct deasupra unui calorifer nu este cea mai bună opțiune. În sezonul rece, mutați plantele aromatice mai departe de sursa de căldură. În loc să așezați ghivecele cu plante în toată casa, pe dulapuri și pe mese, alegeți din oferta noastră de suporturi pentru flori. Alegeți unul care se potrivește cel mai bine interiorului locuinței dvs.. Amplasați suportul cu plante aromatice într-un loc însorit însă nu în apropierea caloriferului. Dacă spațiul limitat nu vă permite să folosiți un suport și lăsați plantele aromatice pe pervaz în timpul iernii, verificați-le și udați-le constant.

 

Utilizați lumină LED

Nu aveți destulă lumină naturală în casă? Fie din cauza anotimpului sau orientării locuinței dvs., această problemă poate fi rezolvată cu ajutorul luminii speciale LED. Luminile LED pentru plante sunt economice și, în același timp, oferă plantelor condiții optime de iluminare pentru creștere.

Recomandarea noastră: Cultivați propriile plante aromatice în orice moment al anului cu ajutorul ghiveciului inteligent BIOR cu sistem automat de udare și iluminare LED.

Ghiveci inteligent cu lumină LED. Ghiveci inteligent BIOR

 

Ce plante aromatice se cultivă în apartament pe tot parcursul anului?

Busuiocul

Busuiocul este o alegere excelentă pentru cultivarea în interiorul locuinței. Această plantă iubește mediile calde și locurile însorite, deci o puteți plasa lângă o fereastră însorită. Are o aromă și un gust intens, care se potrivesc de minune mâncărurilor italiene, salatelor și sosurilor.

Menta

Menta este o altă plantă aromată populară, potrivită pentru cultivarea în interiorul locuinței. Are un gust proaspăt și răcoritor, care se potrivește multor băuturi, cum ar fi ceaiul, limonadele sau cocktailurile. Menta prosperă în lumină moderată.

Rozmarinul

Rozmarinul este o plantă robustă și rezistentă, care poate crește bine în interiorul locuinței. Aroma intensă și gustul său puternic se potrivesc de minune cu carnea, cartofii și preparatele de legume la cuptor. Rozmarinul preferă locurile însorite și solul bine drenat.

Mărarul

Mărarul are un gust subtil și revigorator și este ideal pentru cultivarea în bucătărie. Poate fi adăugat în supe, salate și mâncăruri pe bază de pește. Mărarul necesită lumină, dar poate crește și în penumbră.

Pătrunjelul

Pătrunjelul este una dintre cele mai des utilizate plante aromatice în bucătărie. Are aromă intensă și gust puternic, care îmbunătățesc multe feluri de mâncare, inclusiv supe, sosuri și mâncăruri din carne. Pătrunjelul preferă lumina, dar poate crește și în penumbră.

Cimbrul

Cimbrul are un gust intens și aromat, care se potrivește de minune cu preparatele la grătar și cu peștele. Planta necesită locuri însorite și sol bine drenat.

Melisa / Roinița

Melisa, sau roinița, are un miros plăcut și un gust de lămâie, care se potrivește cu ceaiurile, băuturile și deserturile. Este cultivată în lumină moderată, evitându-se expunerea directă la soare, după-amiaza.

Arpagicul

Arpagicul are un gust subtil și acrișor, care este un complement excelent pentru ouă, cartofi și salate. Este ușor de cultivat și necesită doar o cantitate moderată de lumină solară.
 

 

Plantele aromatice proaspete, cultivate direct în bucătărie, pot îmbunătăți semnificativ gustul și aroma mâncărurilor dvs.. În plus, cultivarea propriilor plante aromatice este și o soluție sustenabilă și economică. Deci, de ce să vă bazați pe plantele aromatice uscate din magazin, când vă puteți bucura de prospețime direct de acasă?
Urăm grădinii dvs. de apartament multă prosperitate!