Porțelanul este ceramică, dar ceramica nu este porțelan. Cum se explică?

Porțelanul este ceramică, dar ceramica nu este porțelan. Cum se explică?

Porțelan și ceramică. Două noțiuni care sunt adesea folosite în legătură cu serviciul de luat masa. Boluri, farfurii, cești, ceainice, unele sunt din ceramică, altele din porțelan. Care este diferența? Este porțelanul la fel cu ceramica? De ce porțelanul este mai scump? Vei găsi răspunsul la aceste întrebări și la întrebări similare în articolul următor.

porțelan

 

Porțelan versus ceramică

Pentru a înțelege diferența dintre porțelan și ceramică, să vorbim despre material.

Ceramică

Ceramica este mult mai comună decât porțelanul. Este un material anorganic nemetalic produs la temperaturi ridicate. Ceramica este numele unei game întregi de materiale care sunt predominant realizate din lut. În cele din urmă, ceramica este întărită prin arderea în cuptoare încinse. Există mai multe tipuri de ceramică diferite prin compoziție, temperatura de ardere, dar și tehnica de prelucrare. În familia “ceramică” mai sunt incluse faianța, majolica, teracota, lutul sculptural, materiale de construcție, dar și porțelan.

Porţelan

Am ajuns la prima parte a discuției noastre. Porțelanul este ceramică. Chiar este. Porțelanul este format din material ceramic. Cu toate acestea, producția sa este mult mai complicată decât producția de materiale ceramice. Este un material de dorit, deși este mai scump, și pentru proprietățile sale, despre care vom vorbi mai târziu.

Porțelan

 

Care e povestea?

Denumirea ceramicii este de origine greacă. Cunoaștem ceramica din vremea săpăturilor. Prima mențiune despre ea vine din perioada paleolitică. Ceramica este un material natural. Mai simplu spus, vei găsi ceramică oriunde sapi în pământ. Dacă dai peste o argilă suficient de bună, obții materialul prim pentru prima ta vază făcută manual și arsă.

Porțelanul este mult mai tânăr. Auzim de el din China antică. Deoarece porțelanul a fost descoperit în secolul al VII-lea înainte de nașterea lui Hristos, porțelanul așa cum îl cunoaștem astăzi datează din secolul al VII-lea după nașterea lui Hristos. Prima fabrică de porțelan slovac a fost fondată în satul Čaba, în valea Radošinská, în 1955.

Porţelan

 

In ce fel e ceramica diferită de porțelan?

Ceramica este un material poros cu granulație mai grosieră. Este un material solid, impermeabil la lumină. Produsele ceramice sunt mai grele și mai groase. Acesta este un factor care te va ajuta să distingeți un castron din ceramică de unul din porțelan. Ține un castron de ceramică într-o mână și un castron de porțelan în cealaltă. Cel mai greu este cu siguranță din ceramică, deși designul poate fi același cu porțelanul. Gresia se arde la o temperatură mai mică decât porțelanul, la aproximativ 900 - 1300 ° C. Porțelanul are nevoie de o temperatură de până la 1400 ° C pentru ardere.

Porțelanul este translucid, chiar dacă la prima vedere nu pare. Dar când îl ții împotriva luminii, poți observa că lumina trece prin material. Este mai subțire, mai maleabil, produsele sunt decorate cu ornamente decorative delicate care nu ar fi posibile pe un lut solid. În timp ce poți învârti și modela cu ușurință produse ceramice pe roata de olar, porțelanul este mai fluid. Se toarnă în forme speciale.

Cum sună ceramica și porțelanul atunci când sunt atinse? Când atingi porțelanul cu un obiect, vei obține un zgomot ca un clinchet de clopoțel. În timp ce ceramica sună stins.

porțelan

 

De ce serviciu de porțelan?

Produsele din porțelan sunt delicate, speciale, cu luciu ridicat. Te va încânta prin designul său alb ca zăpada, pe care se aplică un model de culoare. Modelele florale, geometrice sau orientale sunt tipice. Fiecare detaliu este precis, culorile sunt bogate. Serviciul din porțelan are o durată de viață lungă, motiv pentru care este adesea transmis din generație în generație. Arată foarte luxos și este ideal pentru mese festive.

S-ar putea să fii uimit de prețul său mai mare. Dar prețul mai mare reflectă procesul de producție pretențios, care îi crește durabilitatea. Vasele din porțelan pot fi spălate în mașina de spălat vase sau folosite în cuptorul cu microunde.

porțelan

 

Dacă ești în căutarea unui serviciu care să însemne ceva pentru tine, atunci alege porțelanul. Calitățile sale, frumusețea și luxul te vor încânta atât de mult încât vei forma o relație cu el. Răsfață-te cu calitate reală.