Bucură-te de primăvară acasă: Pregătește-ți mobilierul de grădină

Bucură-te de primăvară acasă: Pregătește-ți mobilierul de grădină

Deși primăvara vine la noi târziu anul acesta, vremea ne va permite în curând să scoatem mobilierul de grădină în curte sau pe terasă. Dar înainte de a face acest lucru, trebuie să aflăm în ce stare sunt mesele, scaunele sau șezlongurile de grădină după hibernarea din timpul iernii. La ce să te concentrezi când verifici? Cum să îndepărtezi rugina de pe mobilierul de grădină? Cum să faci față zgârieturilor de pe lemn? Cum se spală mobila din ratan artificial? Vei găsi răspunsurile la aceste întrebări și la multe altele în articol.

gradina

 

Amploarea lucrării depinde de locul în care ai depozitat mobilierul de grădină iarna

Cât de multă muncă te așteaptă depinde de modul în care ai depozitat peste iarnă mobilierul de grădină. Cel mai bună modalitate- pentru orice material, fie ratan, plastic, lemn sau metal - este să cureți mobila după sfârșitul sezonului, să o depozitezi într-un garaj, subsol sau depozit, să o acoperi cu o prelată respirabilă și să o lași să se odihnească. Camera cea mai potrivită este cea fără fluctuații de temperatură și fără umiditate crescută. Odată cu venirea sezonului următor, tot ce trebuie să faci este să-l speli și să-i verifici starea.

Deși mobilierul de grădină acoperit cu o prelată poate trece peste iarnă chiar și afară, în aer liber, sfera lucrărilor de pregătire pentru vară este atunci mai extinsă. În acest caz, lemnul în special necesită o îngrijire sporită - din cauza umidității și fluctuațiilor de temperatură, mucegaiul sau ciuperca lemnului sunt frecvente. Cele mai durabile materiale sunt ratanul artificial și plasticul. În acest caz, mobilierul de grădină poate face față trecerii peste iarnă fără probleme majore.

 

gradina

 

Primul pas este curățarea mobilierului și aflarea stării acestuia

Așează mobilierul de grădină afară sau pe terasă: vei scăpa de praf, probabil vei folosi un furtun de grădină, așa că vei aprecia cu siguranță spațiul exterior. Poți efectua curățarea și evaluarea inițială a mobilierului - care șurub sau piuliță este lipsă, unde există o crăpătură, zgârieturi, îmbinări ruginite la scaun, sau ce parte de mobilier este deteriorat, astfel încât va trebui înlocuit cu o piesă nouă. 

Important este să scapi de murdăria de pe mobilierul de grădină. Un aspirator, o perie cu peri mai fini și o cârpă umedă din microfibră sunt grozave pentru asta. Pentru mobilierul de grădină din lemn, îți recomandăm să storci bine cârpa înainte de utilizare. În timpul curățării, gândește-te și la locurile mai puțin accesibile - părțile inferioare, unde sunt adesea ascunse pânzele de păianjen, picioarele mesei, scaunele și șezlongurile, sau îmbinările interne.

 

gradina

 

Întreținerea de bază a mobilierului de grădină

După curățarea inițială, continuăm prin strângerea îmbinărilor și înlocuirea pieselor lipsă. De asemenea, ne asigurăm că nicio parte metalică a îmbinării nu iese deasupra suprafeței mobilierului. Nerespectarea acestui lucru poate duce la vătămări. Mobilierul de grădină din lemn necesită o întreținere mai elaborată. Ar trebui să-l tratăm cel puțin o dată, ideal de două ori pe an. Cum?

Îl vom verifica de mucegai sau ciuperci. Recunoaștem acest lucru prin faptul că lemnul este mai închis la culoare în zonele afectate, are o tentă negricioasă și, dacă apar ciuperci, își poate schimba proprietățile: este mai moale, crapă și începe să se desfacă.

Ce să faci dacă mobilierul de grădină din lemn este infestat cu mucegai sau ciuperci? Vei găsi pe piață preparate speciale pentru acest scop: de la soluție cu clor până la impregnante fungicide. Aplică produsul pe lemn conform instrucțiunilor, lasă-l să acționeze și clătește dacă este necesar. Despre îngrijirea mobilierului de grădină din lemn vom vorbi mai jos.

 

gradina

 

Cum să faci față ruginii de pe mobilierul de grădină?

Rugina nu este doar un „privilegiu” al mobilierului de grădină din metal. Ea poate afecta orice scaun de grădină sau masă cu îmbinări metalice. Prin urmare, acordă o atenție deosebită acestor locuri atunci când evaluezi mobilierul. Cum să îndepărtezi rugina în acest caz? Uită de peria de sârmă, poți deteriora materialul - în special lemn, plastic sau ratan - din jurul îmbinării. În plus, este o modalitate foarte laborioasă. Cea mai bună soluție este să folosești un produs special anti-rugină sau o rețetă de casă dovedită. Aceasta este utilizarea oțetului: aplică-l pe rugină, lasă-l să acționeze, șterge cu o cârpă și repetă dacă nu este satisfăcător.

Ai prefera sa alegi un produs specializat? Sunt multe produse pentru rugină. După îndepărtarea ruginii, tratează îmbinarea cu unguent sau ulei, care va preveni ruginirea în continuare. Acordă o atenție deosebită mobilierului de grădină din metal din cauza ruginii. Tot ce ai nevoie este o zgârietură discretă, depozitarea într-un mediu umed și problema apare. Este suficient să folosești din nou produsul potrivit, dar tratează zona afectată cu un strat protector.

 

gradina

 

Mobilierul de grădină din lemn necesită o atenție sporită

Când clătești un scaun de grădină din ratan artificial sau plastic cu un furtun de grădină, nu se întâmplă nimic. Pe lângă faptul că se curăță. Pur și simplu se usucă. Cu toate acestea, este necesar să procedezi cu mai multă atenție cu lemnul. Șterge mobilierul de grădină din lemn cu o cârpă bine stoarsă și lasă-l să se usuce bine după curățare. Totuși, atenție, soarele usucă și degradează mai repede lemnul - de aceea mobilierul din lemn este realizat în mare parte din lemne exotice, care conțin mai multe uleiuri esențiale.

În acest caz, se recomandă tratarea periodică a mobilierului de grădină din lemn cu uleiuri sau ceară speciale. Și ce faci când apare o zgârietură pe un scaun de grădină din lemn? Pe cele mai mici le poți sigila ușor cu ceară concepută în acest scop, pentru cele mai mari soluția este chitul acrilic sau un bețișor special pentru zgârieturi. Îl vei găsi în mai multe nuanțe de culoare, astfel încât să îl poți asorta cu ușurință la culoarea lemnului.

 

gradina


Detalii pe care nu trebuie să le uiți atunci când ai grijă de mobilierul de grădină

Când te ocupi de mobilierul de grădină, nu uita de piesele textile și tapițerie. Dacă scaunele pot fi detașate, depozitează-le într-un dulap pe timpul iernii. Dacă sunt parte integrantă a mobilierului, acoperirea cu o prelată respirabilă ar trebui să fie o chestiune normală. Cu toate acestea, evită lipsa aerului proaspăt și umiditatea crescută care ar putea duce la apariția mucegaiului.

Dacă este posibil, scoate salteaua și spală husa textilă conform instrucțiunilor. Dacă acest lucru nu este posibil, șterge cu o cârpă umedă. Și când vine cu adevărat primăvara, tot ce trebuie să faci este să începi să te bucuri de mobilierul tău de grădină. Relaxare plăcută!

Cauți mobilier de grădină nou? Sau ai găsit piese de mobilier care nu mai pot fi folosite și anul acesta? Aruncă o privire la oferta noastră de mobilier de grădină.