Somn bun împotriva oboselii de primăvară. La ce să fii atent când dormi?

Somn bun împotriva oboselii de primăvară. La ce să fii atent când dormi?

Impresia artistică de primăvară înflorită și înmiresmată poate fi stricată de astenia de primăvară. Cum poți lupta împotriva ei? Mai multă mișcare, alimentație mai sănătoasă, dar și somn de calitate. Acestea sunt rețete dovedite. Vom vorbi despre somnul de calitate în articolul nostru. Unde să așezi patul în dormitor? Cum să alegi salteaua potrivită? Și care poziție de somn este cea mai sănătoasă?

 

Găsește un loc potrivit pentru pat

Călătoria către un somn bun începe cu alegerea camerei potrivite pentru dormitorul tău. Dormitorul nu trebuie să fie deloc o cameră mare. Tot ce trebuie să faci este să așezi un pat, câteva noptiere, o comodă sau un dulap. Iar doamnele vor aprecia cu siguranță spațiul de toaletă. Chiar mai important decât dimensiunea camerei în sine este locația patului. Deci, la ce să fii atent?

Când stai în pat, ar trebui să vezi la uşă - din punct de vedere psihologic, acest lucru este foarte important pentru un sentiment de securitate. Cu toate acestea, patul nu ar trebui să fie situat chiar vizavi de ușă sau direct sub fereastră. În timpul somnului vei aprecia și tăblia patului amplasată cât mai aproape de perete. De asemenea, o parte a patului poate fi adiacentă peretelui. Unul dintre colțurile dormitorului de lângă peretele opus ușii pare a fi locul cel mai potrivit.

De multe ori găsim rafturi atârnând peste pat. Deși ne putem obișnui cu ele în timp, totuși percepem subconștient amenințarea. Dacă raftul cade? Sau cărțile de pe el? Peretele de deasupra patului ar trebui să fie liber - nici rafturile, nici tablourile, nici fotografiile înrămate nu trebuie să „deranjeze”. Ce trebuie să ai la îndemână, depozitezi pe noptieră

 

La ce să fii atent când dormi?

 

Alege salteaua potrivită pe care să dormi

Fiecare este diferit... cineva este mai înalt, altul este mai greu, al treilea are probleme cu spatele, al patrulea suferă de alergii... Și ar trebui să ținem cont de toate acestea atunci când alegem o saltea potrivită. Saltea din spumă, latex, arcuri. Pe care să o aleg? Cea mai importantă caracteristică a unei saltele este duritatea. Atunci când alegi, ține cont de greutatea ta, dar și de vârsta ta. Persoanele cu o greutate mai mare apreciază de obicei duritatea mai mare, dimpotrivă, seniorii caută - indiferent de greutate - tipuri de saltele mai moi.

Atunci când alegi o saltea, gândește-te și la stilul tău de viață. Ai un loc de muncă sedentar și faci puțină mișcare? Vei aprecia salteaua din spumă mai dură. Ești pensionar, suferi de dureri articulare și te trezești dimineața devreme? O saltea moale din latex ar putea fi ceea ce cauți. Fiecare dintre noi este unic, motiv pentru care este o idee bună ca un pat dublu să aibă două saltele diferite care respectă vârsta, silueta, ocupația și eventualele probleme de sănătate ale proprietarului.

Vrei să afli mai multe despre acest subiect? Citește articolul nostru Când este momentul să înlocuim salteaua veche cu una nouă.

 

La ce să fii atent când dormi?

 

Poziția de dormit este importantă

Am ales o cameră potrivită, am pus patul la locul potrivit, am cumpărat o saltea conform nevoilor noastre și ce urmează? La prima vedere, un detaliu, dar poziția în timpul somnului are un efect mult mai mare asupra calității somnului decât poate părea. Pe spate, pe abdomen, pe lateral... fiecare are argumentele sale pro și contra.

Experții consideră că este cea mai sănătoasă poziție de dormit este pe spate. Atunci greutatea corpului este cel mai bine distribuită, coloana vertebrală este într-o poziție neutră, ridurile nu se adâncesc și articulațiile nu au de suferit. Îți recomandăm să pui o pernă mai mică sub genunchi și una mai înaltă sub cap. Atenție însă, această poziție nu este potrivită pentru femeile însărcinate.

A doua poziție recomandată este să dormi pe partea ta - dar contează pe ce parte. Când dormi pe partea dreaptă, esofagul se relaxează și pot apărea probleme cu stomacul. Somnul pe partea stângă este potrivit în special pentru femeile însărcinate și persoanele care suferă de apnee în somn, sforăit sau arsuri la stomac. În această poziție, îți recomandăm să folosești o pernă mai mică între picioare în zona genunchilor - articulațiile șoldurilor nu vor fi atât de solicitate în timpul nopții.

A dormi pe burtă este cea mai puțin recomandată poziție, dar se potrivește persoanelor care sforăie. Totuși, gâtul este într-o poziție nefirească, ne ondulăm pielea de pe față și de multe ori ne trezim umflați. Dacă această poziție este cea mai naturală pentru tine, poți măcar să reduci daunele. Pune capul foarte jos – fără pernă- și pune o pernă în zona pelviană pentru a ajuta coloana să aibă o poziție naturală.

 

La ce să fii atent când dormi?

 

Cu cât e mai întuneric, cu atât somnul este mai bun

Doar o lampă stradală în fața ferestrei și calitatea somnului tău este compromisă. Cu cât pătrunde mai puțină lumină în dormitor, cu atât mai bine. Cum să lupți cu lumina de afară? Cea mai eficientă soluție sunt draperiile opace - trage-le întotdeauna înainte de a merge la culcare. De asemenea, te poți baza pe jaluzele interne sau externe. În cazul jaluzelelor interioare, întunericul nu este la fel de dens.

Dar nu uita nici de sursele de lumină din dormitor - folosește un telefon mobil sau un ceas cu alarmă clasic în loc de un ceas cu alarmă digital cu numere strălucitoare. Ai un acvariu în dormitor? Oprește-l. La fel și alte lumini. Cu cât întunericul este mai dens, cu atât somnul este mai bun.

 

La ce să fii atent când dormi?

 

Gândește-te la aerul din dormitor

Calitatea aerului din cameră este la fel de importantă pentru un somn bun. Pentru aer curat baza este ventilarea regulată. Momentul ideal pentru aerisire este seara, când traficul este mai redus și mai puțin praf intră în casă. Dar nu ar trebui să ajungi aici. Dar există și alte modalități pentru a îmbunătății calitatea aerului din dormitor. Plantele care te pot ajuta în dormitor sunt lavanda sau aloe vera.

Difuzorul de aromaterapie este de mare ajutor. Aparatul în care torni apă călduță, adaugi ulei esențial - de exemplu, lavandă pentru un somn mai bun - îl bagi în priză, îl pornești, iar în următoarele ore, aburul saturat cu uleiul esențial este eliberat în cameră. Aerul este umidificat iar lavanda are proprietăți de calmare.

Vrei să știi cum plantele îmbunătățesc calitatea aerului din casă? Citește articolul nostru Cinci plante de apartament care sunt ideale pentru camera de zi.

 

La ce să fii atent când dormi?

 

Fără dispozitive electronice înainte de a merge la culcare

Melatonina este importantă pentru corpul nostru. Datorită melatoninei, știm când suntem obosiți și este timpul să mergem la culcare. Cu toate acestea, problema apare atunci când ne uităm la un afișaj electronic - un smartphone, laptop, tabletă sau televizor. Ecranul emite lumină albastră, ceea ce reduce producția de melatonină. Și chiar dacă suntem obosiți, nu simțim acest lucru.

Cu toate acestea, dacă nu utilizezi niciun dispozitiv electronic timp de cel puțin o oră, poți aștepta cu nerăbdare un somn mai bun. Nu poți face asta? Activează funcția sau descarcă o aplicație care reduce lumina albastră.

Dacă te lași inspirat de aceste sfaturi, recompensa va fi un somn mai bun și mai de calitate. Iar dacă ești în căutarea unei saltele, pat, noptiere sau difuzor potrivite, vei găsi aceste lucruri și multe altele pe www.kondela.ro.