Cum să repari un pat care scârțâie

Cum să repari un pat care scârțâie

Cunoști senzația aceea când ajungi în sfârșit la culcare după o zi lungă și obositoare? În acel moment, vrei doar un somn bun și de calitate. Uneori ai nevoie doar de câteva minute înainte de a adormi. Oboseala te face deseori să fii purtat pe tărâmul viselor de îndată ce îți pui capul pe pernă. Și apoi vine... un sunet nedorit care te trezește. Nu o dată, nu de două ori, ci în mod regulat cu fiecare mișcare. Te vei trezi toată noaptea și te vei trezi la fel de obosit dimineața ca atunci când te-ai culcat seara. Scârțâitul patului tău se strecoară fără milă în visele tale. Cum să ieși din asta? Iată câteva sfaturi și trucuri simple pentru a scăpa de acest sunet enervant o dată pentru totdeauna.

Scârțâitul patului este un fenomen care apare de obicei după câțiva ani de utilizare a patului. Cu toate acestea, un pat relativ nou poate începe să scârțâie după câteva nopți. Deci, ce să faci într-un astfel de caz?

 

Saltea de calitate

 

Verifică salteaua

Verifică salteaua înainte de a începe repararea patului. În special saltelele cu arcuri tind să scoată un sunet deranjant după un timp. Scoate salteaua de pe pat și așeaz-o pe o podea plată. Stai și mergi pe ea. Ține-ți urechile ciulite pentru a capta chiar și cel mai vag sunet. Dacă se aude scârțâitul saltelei, nu ai de ales decât să o înlocuiești cu una nouă.

 

Pat din lemn

 

Strânge șuruburile

În afară de metal, aproape toate paturile au o structură din lemn. Dacă părțile individuale ale patului tău sunt ok, este foarte probabil ca șuruburile să fie cauza scârțâitului. Chiar și cea mai mică slăbire a șuruburilor poate avea ca rezultat ca structura patului să nu fie suficient de puternică și piesele individuale să se frece unele de altele ori de câte ori patul este încărcat. O șurubelniță este suficientă pentru a strânge șuruburile și reparația va dura câteva minute. Treci prin toate îmbinările și strânge bine șuruburile. Este important ca toate să fie strânse în mod egal. Dacă nu poți strânge complet șurubul, utilizează o șaibă. Îți recomandăm să alegi una din plastic sau cauciuc. Dacă șuruburile se strică, înlocuiește-le cu altele noi.

 

Ungerea articulațiilor

 

Lubrifiază articulațiile

Uneori strângerea șuruburilor nu este suficientă. Scârțâitul nu mai este atât de puternic, dar tot te trezești noaptea cu un sunet tulburător. În acest caz, lubrifierea articulațiilor va ajuta. Poți folosi ceară de albine, o lumânare sau parafină. Uleiul lubrifiant va face același lucru, dar dacă îl folosești, trebuie să te aștepți la un miros neplăcut. Împinge lumânarea sau bara de parafină pe articulații. Poate fi nevoie de câteva repetări. Cu toate acestea, este o modalitate mult mai ecologică de a folosi uleiurile. Dacă nu ai niciunul dintre aceste ajutoare acasă, poți folosi și săpun. Cu toate acestea, ai grijă din ce este făcut patul tău - pe paturile metalice, săpunul poate provoca coroziune.

 

Plută

 

Merge și cu plută

Dacă ai un pat din lemn masiv și nu există îmbinări metalice, o soluție simplă este să introduci bucăți de plută între saltea și piesele din lemn. Pe măsură ce te rostogolești pe saltea, pluta se ridică, ceea ce reduce presiunea asupra lemnului.

 

Grilaj pentru pat

 

Este somiera de vină?

Una dintre cele mai frecvente cauze ale scârțâielii patului este somiera. Poate fi de proastă calitate sau plasată incorect, și va începe să emită sunete diferite atunci când te miști mai puternic. În acest caz, este suficient s-o sprijini cu o bucată de pânză sau protecții sub picioarele patului. Ca urmare, scârțâitul fie dispare complet, fie este redus semnificativ. Dacă folosim o bucată de material, este bine să o lipim pe suprafața portantă a laturilor. Scârțâitul poate apărea și prin frecarea saltelei de somieră.
Cu toate acestea, avem pentru tine un sfat care te va ajuta garantat: scoate salteaua de pe somieră, așează șosete vechi pe cadrul somierei și pe bara centrală. Pune salteaua pe ele. Pe de o parte, șosetele elimină sunetul deranjant și, în același timp, vei folosi șosete care nu îți mai foloseau oricum.

 

Depozitare pat

 

Podeaua denivelată

Podeaua denivelată sau picioarele patului cu înălțimi diferite pot să provoace scârțâitul. Patul se obișnuiește să alunece pe podea. În cazul acesta soluția este foarte simplă. Susține picioarele patului cu protecții.

 

Pat boxspring

 

Noul pat nu scârțâie

Ai încercat toate sfaturile noastre, dar scârțâitul nu trece? Ei bine, poate chiar ai nevoie de un pat nou. Toate paturile se uzează în timp. Ia asta ca pe o oportunitate de a înlocui patul vechi cu unul mai nou, mai modern și mai confortabil. La noi, poți alege dintr-o varietate de modele – paturi din lemn, extensibile, tapițate, dar și paturi boxspring.
Dacă ceva scârțâie și scârțâitul îți deranjează somnul, nu vei putea da aceeași performanță în timpul zilei ca după trezirea dintr-un somn bun. Nu subestima patul care scârțâie, dar încearcă să rezolvi problema imediat ce apare. Un pat bun va avea grijă de somnul tău de calitate.