Faceţi un pat Montessori ieftin şi rapid. Iată un ghid simplu cum se face

Faceţi un pat Montessori ieftin şi rapid. Iată un ghid simplu cum se face

Patul pe podea. Aceasta este o definiţie foarte simplă şi cuprinzătoare a unui pat Montessori. Metoda educaţională Montessori a fost dezvoltată de medicul şi educatoarea italiană Maria Montessori. Această metodă se concentrează pe gândirea copilului şi educarea lui bazată exclusiv pe nevoile sale. Subliniază libertatea şi independenţa acestuia într-un spaţiu, în care sunt cât mai puţine restricţii. Elementul principal al unei astfel de camere pentru copii este tocmai patul de podea, care îi permite micului explorator să se urce în pat şi să coboare din el fără ajutorul Dvs. Realizarea patului Montessori este uşoară şi nepretenţioasă. Cu siguranţă îl veţi putea face şi singur.


1. Spaţiu de depozitare sub pat fără roţi

Pentru realizarea unui astfel de pat veţi avea nevoie de un spaţiu de depozitare clasic, care se pune sub pat. Puteţi cumpăra un astfel de container sertar în oricare e-shop de mobilă sau într-un magazin clasic. Și în e-shop-ul nostru avem câteva la dispoziţie. Recomandăm de exemplu

Spaţiu de depozitare sub pat TIDY

 

Asiguraţi-vă că, containerul sertar este suficient de mare, pentru a putea să introduceţi salteaua în el fără restricţii .

Spaţiile de depozitare sunt dotate de cele mai multe ori cu role şi mânere. Demontaţi rolele, astfel încât patul să stea ferm pe podea. Pentru a preveni deteriorarea podelei, procuraţi-vă protecţii, pe care le veţi monta dedesubtul containerului. Mânerele puteţi să le puneţi deoparte, cu siguranţă veţi avea cândva nevoie de ele, dar în cadrul acestei conversii a spaţiului de depozitare într-un pat Montessori o să vă fie inutile. Mascaţi găurile pentru mânere cu aşa numitele „capace pentru mascare”.

În spaţiul de depozitare astfel pregătit este suficient să introduceţi salteaua. Puteţi să folosiţi o saltea pe care deja o aveţi, sau să cumpăraţi una nouă după nevoie şi cerinţe.


2. Pat Montessori în formă de căsuţă

Materialul pentru patul „căsuţă” costă doar câţiva euro. Pentru realizarea unui astfel de pat în afară de grinzile de lemn veţi avea nevoie şi de un burghiu, set de dibluri, un şlefuitor sau şmirghel, lipici, şurubelniţă. În primul rând este necesar să stabiliţi dimensiunile patului. Dacă vă gândiţi la un pat pentru bebeluş, vă sunt suficiente dimensiunile 70x140 cm. Dacă vă gândiţi la viitor, liniştit puteţi să mergeţi până la dimensiunile patului clasic 80x200 cm.

Pat Montessori, lemn de pin, alb, IMPRES

Pentru construcţia unui astfel de pat cel mai potrivit este lemnul solid de pin. Vânzătorii de lemn oferă grinzi prelucrate şi şlefuite. Înainte de a vizita un astfel de magazin, faceţi-vă o listă de materiale de care veţi avea nevoie.

Materialul necesar pentru un pat cu dimensiunea 140x70 cm după ghidul nostru (dimensiunile sunt date în cm):

 • stâlpii de susţinere/stâlpii laterali:
 • 110x4,4x 4,4 (4x)
 • acoperişul
 • 140x4,4x4x4 (3x)
 • 70x4,4x4,4 (2x)
 • 55,72x4,4x4,4, cu colţurile tăiate în unghi de 45 de grade (4x)
 • fundul patului
 • 140x7,4x4,4 (2x)
 • 70x7,4x4,4 (2x)
 • somiera
 • 140x4,4x4,4 (2x)
 • aproximativ 69,5x2x4,4 (12-16x)
 • Asamblaţi mai întâi structura patului. Alăturaţi grinzile individuale cu ajutorul diblurilor, şuruburilor şi a lipiciului. Dacă intenţionaţi să demontaţi patul în viitor, vă recomandăm să nu utilizaţi lipiciul. Mai bine utilizaţi mai multe dibluri şi şuruburi mai lungi. La urmă montaţi baza pentru somieră – două grinzi longitudinale. La final vin lamelele somierei.


  Vopseaua, pe care o veţi folosi pentru finisarea operei Dvs., ar trebui să fie sigură din punct de vedere al sănătăţii, cel mai bine fără substanţe chimice. Recomandăm să utilizaţi soluţie lichidă de ceară de albine.

  Pat Montessori, lemn de pin, gri, GROSI

  Ce ar trebui să ştiţi despre somnul într-un astfel de pat:

  1. Copilul Dvs. va fi cu siguranţă mulţumit de un astfel de pat. Însă înainte de a pune un astfel de pat în camera lui, asiguraţi-vă că copilul Dvs. are obiceiuri corecte. Dacă se trezeşte des şi noaptea obişnuieşte să fie prea vioi, din punct de vedere al siguranţei nu este recomandat patul Montessori, din care poate să coboare singur.

  2. Personalitatea şi temperamentul copilului Dvs. joacă un rol important în felul în care patul Montessori va influenţa somnul lui. Dacă copilul Dvs. se trezeşte des, merge de-a buşilea sau se plimbă prin apartament sau obişnuieşte să se joace la miez de noapte, luaţi în considerare un astfel de pat. Pentru unii copii aceasta poate fi un mod excelent cum să ajungă simplu în pat, când le este somn. La alţii, un astfel de pat poate să împiedice somnul de calitate nederanjat de nimic.

  3. De regulă recomandăm trecerea din pătuţ în pat între vârsta de doi şi patru ani a copilului.

  4. Dacă totuşi insistaţi la un pat de podea, aveţi răbdare. Cu o îndrumare adecvată cu timpul copilul se va obişnui cu noul pat şi cu regulile legate de somn.

  Pat supraetajat Montessori, alb, 90x200, ATRISA

  Metoda Montessori pune pe primul loc nevoile copilului. Conform acestei metode copilul ştie singur când este timpul să doarmă şi când are destulă energie pentru a se juca. Timpul în care veţi muta copilul din pătuţ în patul de podea este o chestiune individuală. Ca părinte ştiţi cel mai bine ce îi trebuie copilului Dvs.