Care este diferența dintre un difuzor de arome și un umidificator? Avantaje și dezavantaje

Care este diferența dintre un difuzor de arome și un umidificator? Avantaje și dezavantaje

A túl száraz környezet számos egészségügyi problémát okozhat. Fejfájást, irritált orrnyálkahártyát, szemszárazságot, de asztmát vagy egyéb légúti megbetegedéseket is. A helyiségben a megfelelő páratartalmat úgy biztosíthatod be a legegyszerűbben, ha egy diffúzort vagy párásítót használsz. Olcsó és hatékony megoldás. De ki tud kiigazodni a diffúzorok széles választékán? Mi igen, és ismerjük a különbségeket is. Ebben a cikkben megosztjuk Önnel a tudásunkat.
 

Un mediu prea uscat cauzează mai multe probleme de sănătate. Dureri de cap, mucoasa nazală iritată, ochi uscați, dar și astm și alte boli respiratorii. Cel mai simplu mod de a stabili o umiditate suficientă într-o cameră este să folosiți un difuzor sau un umidificator. O soluție ieftină și eficientă. Dar cine știe să orienteze în oferta mare de difuzoare? Noi știm și cunoaștem diferențele. În acest articol vă vom împărtăși cunoștințele noastre.
 

Umidificator OLIO alb, OLIO Umidificator OLIO alb, OLIO

 

Ce este un umidificator?

Principala sarcină a umidificatorului este de a asigura umiditatea dorită în cameră. Este un dispozitiv cu alimentare electrică. Umidificatorul este mai mare decât un difuzor de arome, dar suficient de compact pentru a nu deranja vizual mobilierul din cameră.

Pe lângă un volum mai mare, atunci când alegeți trebuie să aveți în vedere și performanța dispozitivului. Pentru o cameră mai mică, este suficient un umidificator cu o putere mai slabă. Dacă doriți să umidificați un spațiu mai mare, merită să investiți într-o unitate mai puternică.
 

Umidificator/difuzor de aromă cu ultrasunete, albastru/alb, SAXO Umidificator/difuzor de aromă cu ultrasunete, SAXO

 

Diferite tipuri de umidificatoare

Umidificatoarele sunt împărțite în umidificatoare cu ultrasunete și umidificatoare cu aburi în funcție de producția de abur. Tipul mai economic este umidificatorul cu ultrasunete sau ultrasonic. Funcționează pe principiul undelor ultrasonice. Acestea fac să vibreze o placă metalică (oscilator), transformând apa în ceață. Ceața este apoi dispersată în aer cu ajutorul unui sistem de ventilație. Umidificatoarele cu ultrasunete sunt cunoscute pentru funcționarea lor silențioasă și pentru consumul redus de energie electrică. Dezavantajul este că animalele de companie sunt sensibile la undele ultrasonice.

Umidificatoarele cu aburi funcționează pe principiul generării de abur. Spirala încălzește apa, apoi o amestecă cu aer rece din cameră și o eliberează în aer. Chiar și după răcire, aburul rămâne suficient de cald, ceea ce se reflectă în temperatura aerului din încăpere. Unele umidificatoare cu aburi sunt dotate cu senzori care pot ajusta aburul la temperatura aerului înconjurător. Cu toate acestea, în cazul unui umidificator cu aburi, trebuie să țineți cont de consumul mai mare de energie
 

Umidificator FILO, lemn închis/alb, FILO Umidificator FILO

 

Avantajele și dezavantajele umidificatoarelor

Avantajele  Dezavantajele 
+ volum mai mare
+ emite aburi care umezesc aerul
+ ajută la ameliorarea problemelor respiratorii
+ diferite tipuri de umidificatoare
+ alimentarea cu energie electrică
 
- consum mai mare
- nivel de zgomot mai ridicat
- nu toate sunt concepute pentru uleiuri esențiale
- este necesară o întreținere regulată
- necesită apă de bună calitate
 


 

La ce trebuie să fiți atenți atunci când le folosiți

Dacă aveți un sistem imunitar slăbit, un umidificator ar trebui să facă parte din echipamentul dumneavoastră. Un umidificator include apă de bună calitate. Apa prea dură duce la formarea de calcar. Prin urmare, dacă nu aveți acces la apă de bună calitate, trebuie să vă așteptați la o altă investiție recurentă. Un umidificator nu poate purifica aerul, așa că este o idee bună să îl combinați cu un purificator de aer.

Dacă îl așezați jos pe podea, gândiți-vă la podeaua dumneavoastră. Vă recomandăm să folosiți protecție ca măsură de precauție împotriva umflării podelei de lemn. Folosiți umidificatorul cu ferestrele închise. Schimbați regulat apa și dezinfectați rezervorul. Aveți grijă să nu exagerați cu umiditatea, deoarece ar putea duce la apariția mucegaiului. Dacă intenționați să folosiți umidificatorul pentru aromaterapie, verificați înainte de a-l cumpăra dacă se pot adăuga uleiuri esențiale în umidificator. Nu toate dispozitivele sunt concepute pentru utilizarea uleiurilor
 

Difuzor de aromă GILI Difuzor de aromă GILI

 

Ce este un difuzor de arome?

Difuzorul de arome îndeplinește în principal funcția de reîmprospătare. Funcționează pe baza alimentării cu energie electrică. Acesta emite aburi care împrospătează întreaga cameră. Spre deosebire de un umidificator, un difuzor de arome este conceput mai mult pentru a difuza un parfum unic într-un spațiu. Cu toate acestea, multe difuzoare de arome pot umidifica suficient aerul sau îl pot scăpa de impurități. Umidificatorul nostru SAXO este un astfel de exemplu. Difuzoarele au dimensiuni mai compacte și sunt disponibile într-o varietate mai mare de modele și culori. Poate fi și un accesoriu frumos pentru casă, accesibil pentru toată lumea.

Există și difuzoare cu ultrasunete, care funcționează pe același principiu ca și umidificatoarele cu ultrasunete. Acestea emit o ceață albă și rece care umezește aerul. În cazul difuzoarelor cu ultrasunete, volumul difuzorului și dimensiunea spațiului în care intenționați să îl utilizați sunt importanteť.
 

 

Avantaje și dezavantaje ale difuzoarelor

Avantaje  Dezavantaje 
+ dimensiuni compacte
+ funcționare silențioasă
+ ideal pentru aromaterapie
+ ajută la ameliorarea stresului
+ diverse modele și cu iluminare din spate cu LED-uri
 
- eficiență mai scăzută în umidificarea aerului
- volum mai mic
 


 

Umidificator, lemn închis/alb, FILO Umidificator FILO

 

Aroma terapia vs difuzorul

Difuzoarele sunt adesea asociate cu terapia prin aromă. Este bine cunoscut faptul că uleiurile esențiale pot avea un efect pozitiv asupra emoțiilor și sistemului nostru nervos. Adăugăm uleiul în picături mici direct în apă. Există mai multe uleiuri parfumate din care puteți alege. Difuzoarele sunt adesea echipate cu LED-uri care își schimbă culorile la anumite intervale de timp. Această caracteristică ajută la crearea unei atmosfere foarte plăcute.

 

Efectul uleiurilor esențiale

Lavanda - reduce anxietatea și depresia, ameliorează problemele legate de somn
Menta, eucaliptul - eficiente pentru probleme respiratorii, calmează corpul și mintea și le pregătește pentru somn.
Menta - ameliorează oboseala, favorizează concentrarea
Trandafirul - efecte afrodisiace, favorizează circulația sângelui
Busuiocul - ameliorează durerile de cap, inflamațiile tractului respirator superior, combate ciupercile
Pinul - stimulează simțurile, calmează, îmbunătățește concentrarea
Lemnul de cedru - promovează echilibrul emoțional și fizic, reduce bacteriile și virușii din aer
Lămâia - întărește mintea, are efecte antiinflamatorii, reduce emoțiile negative
Mușețelul - calmează în perioadele de stres și depresie, favorizează un somn de calitate
Salvia - are un efect excelent asupra funcționării minții, calmează anxietatea și induce calmul și seninătatea