Cum ne-au schimbat rețelele sociale viața?
Îți amintești vremurile când ne răsuceam degetele pe un cadran cu un receptor pentru a forma un număr de telefon? Unii știu, dar cei mai tineri știu mai mult din filme, întrucât telefonul fix a fost înlocuit cu opțiuni mai interesante. În prezent, există doar câțiva oameni care nu au cunoștințe despre social media sau care doresc să nu aibă nicio legătură cu ea. Aproape fiecare persoană de vârstă productivă din zilele noastre are un profil creat pe diverse rețele de socializare, navighează vesel pe site-uri web sau își partajează propriul conținut. Datorită canalelor media, oamenii comunică cu prietenii și familia, muncesc, sunt informați sau se distrează.
Primul mesaj
„Media” a apărut acum aproape 180 de ani, în mai 1844, când inventatorul Samuel Morse a trimis un mesaj de la Baltimore la Washington pe un telegraf inventat. Din acea zi fatidică, a apărut o rețea extinsă de operatori telegrafici de la coastă la coastă care au comunicat între ei folosind puncte și liniuțe - suficient de departe de postările de pe Twitter și de poveștile Instagram de astăzi.
Lumea din palma ta
Social media creează un mediu interactiv versatil care dezvoltă în noi diverse forme de comunicare - prin computer, smartphone sau tabletă. Datorită lor, lumea a devenit mai simplă pentru noi, deoarece putem căuta aproape totul imediat. Poate de aceea social media și-a câștigat propria zi aniversară separată din 2010, respectiv 30 iunie. Ziua a fost introdusă de platforma globală de media și divertisment Mashable, care acoperă tehnologie, divertisment digital și cultură.
Datorită social media, ne putem împărtăși propriile gânduri, idei și diverse activități pe care le facem în acea zi. Canalele social media devenit un curent principal al vieții, iar multe dintre ele, precum Pinterest, ne oferă instrucțiuni vizuale despre cum să amenajam o casă, ce să gătim la prânz, cum să ne îmbrăcăm și recomandări despre ce să nu facem.
Surori, dar nu gemene
Deși sunt împreună, există unele diferențe între canalele de socializare. Rețelele sociale sunt diferite. Sunt surori, ca să spunem așa, dar nu complet identice.
Rețelele sociale au funcția de a dezvolta și asocia diverse contacte sociale. Orice utilizator înregistrat poate crea, edita sau comenta conținutul din el. Ele includ și bloguri, camere de chat, site-uri care vă permit să votați sau să descărcați conținut sau pagini wiki. Ele sunt despre interacțiunea oamenilor care formează relații între ei, se unesc în grupuri și comunică. Cele mai importante sunt Facebook, Messenger, Instagram, Twitter, TikTok, Google+ sau WhatsUp. Aproape fiecare persoană este înregistrată pe cel puțin una dintre ele.
Românii nu fac excepție
Cele mai populare trei rețele sociale din România sunt bine cunoscute. Una dintre ele este Facebook, care are peste 2,6 miliarde de utilizatori în întreaga lume. În România, este cea mai răspândită rețea socială, cea mai puternică și mai stabilă. TikTok și YouTube cu 2,5 milioane de utilizatori sunt, de asemenea, populare.
Deși nu este o rețea de socializare ca atare, ci mai degrabă un spațiu în care sunt distribuite și distribuite diverse videoclipuri. Pe lângă oamenii reali, monitorizăm și diverse mărci, produse și companii pe rețelele.
Totul cu măsură
Este important să avem o măsură sănătoasă în orice, pentru a nu deveni ulterior dependenți de social media. Este important să știm cum ne afectează rețelele sociale sănătatea mintală și să acordăm atenție siguranței copiilor lor. În vremurile moderne însă, cunoașterea utilizării social media este o necesitate, fie atunci când suntem în căutarea unui nou loc de muncă, fie doar pentru relaționare și divertisment.
Nu trebuie să uităm că cel mai important rămâne contactul personal cu prietenii sau familia. Nicio platformă socială nu poate înlocui acest lucru. Așa că nu uitați să trimiteți un ultim mesaj, să vă editați starea, să vă verificați lista de noutăți și să sărbătoriți această zi cu măsură!