Top 3 moduri pentru montarea corectă rafturilor

Top 3 moduri pentru montarea corectă rafturilor

Rafturile bine montate servesc pentru a așeza obiecte, suveniruri sau fotografii preferate. De multe ori le percepem ca ajutor pentru menținerea ordinii și clarității, de exemplu cu privire la cărți. În bucătărie servesc pentru aranjarea borcanelor cu ingredinte și condimente. Indiferent de utilizarea acestora, rafturile sunt un plus practic al fiecărei încăperi și montarea lor este o acțiune simplă cu care vă veți descurca cu ușurință. Iată câteva sfaturi cum să fixați rafturile pe perete.

 

 

Pregătirea este importantă

 

Raftul este cumpărat, ați ales deja locul unde să îl montați. Înainte de a începe să-l fixați pe perete, este nevoie de pregătirea în sine. Utilizați un detector de cabluri electrice și bazându-vă pe raționamentul logic aflați unde sunt în perete dirijate cablurile. De obicei, sunt așezate pe verticală (dar uneori și pe orizontală) spre întrerupătoare și lămpi de perete.

În funcție de materialul din care este construit peretele, selectați uneltele adecvate. O șurubelniță cu acumulator este suficientă pentru lucrările mai ușoare, de exemplu atunci când găuriți în gips carton și BCA. În zidăria clasică puteți folosi mașina de găurit și înșurubat cu percuție (cu acumulator), dar este mai bine să folosiți un ciocan rotopercutor. Pentru beton folosiți deasemenea ciocanul rotopercutor. În funcție de materiale, trebuie să alegeți burghiul potrivit. Domeniul de utilizare poate fi găsit pe ambalaj. De exemplu, dacă utilizați un burghiu de lemn pentru a da o gaură în zidărie, nu creați gaura și distrugeți burghiul.

Alegerea șurubului și diblurilor potrivite este, de asemenea, foarte importantă. La fixarea pe pereții de cărămidă, folosiți șuruburi care pătrund cel puțin 50 mm în zidărie și dibluri din plastic de dimensiune corespunzătoare. Alegeți această dimensiune chiar dacă intenționați să plasați articole mai grele pe raft. Pentru pereții din gips carton o adâncime de 38 mm va fi suficientă. Șuruburile sunt fixate direct pe construcția peretelui sau în grinzile pregătite pentru agățarea raftului. Pentru a preveni căderea raftului, puteți încerca să lipiți șuruburile.

Cel mai adesea, rafturile sunt fixate pe perete cu ajutorul sistemului special pentru rafturi sau care este inclus în pachet. Într-un astfel de caz, este suficient să urmați instrucțiunile, să dați gaura, să folosiți diblul potrivit, să atașați sistemul de fixare la raft și să atârnați raftul.

Cu toate acestea, există mai multe alte modalități de a atașa sau a agăţa raftul. Vă vom arăta trei dintre ele.

 

1. Montarea raftului folosind consola în formă de L

Consolele sunt fixate de perete pe partea mai lungă, raftul în sine este fixat pe partea mai scurtă. Lungimea brațului de prindere determină înălțimea minimă între rafturi dacă sunt montate unul deasupra celuilalt. Când planificați unde să plasați rafturile, luați în considerare această dimensiune

Pentru rafturile mai mici de un metru, înșurubați mai întâi consolele la raft. Apoi așezați raftul pe perete, aliniați-l cu ajutorul nivelei de aluminiu și marcați pozițiile găurilor pentru șuruburile de fixare ale consolei. Dați găurile, introduceți diblurile și înșurubați montând raftul.

Dacă raftul este mai lung de un metru, este de preferat să se fixeze consola pe perete mai întâi. În primul rând fixați prima consolă, așezați raftul pe ea și folosind nivela de aluminiu determinați unde să fixați cea de-a doua consolă. Apoi între ele fixați numărul necesar de console suplimentare. În cele din urmă, așezați raftul și fixați-l cu șuruburi.

 

2. Folosiți lipici

 

Pe lângă modalitățile tradiționale de fixare a rafturilor pe perete, puteți încerca și modalități mai puțin tradiționale, folosind lipici. Astfel de adezivi speciali au fost numiți "cuie lichide". Nu este necesar să folosiți unelte, nici console care sunt fixate sub raft.

Curățați zona pe perete unde va fi atârnat raftul pentru a îndepărta praful sau murdăria, pentru a asigura aderența adecvată. Curățați suprafața cu o soluție de apă și săpun și lăsați să se usuce. Folosiți șmirghel fin pentru a șlefui suprafața raftului care se atașează de perete. Ștergeți apoi suprafața șlefuită cu o cârpă moale. Pentru a fixa raftul drept, utilizați bandă sau dispozitiv laser pentru a trasa o dreaptă pe perete. Aplicați lipici în jurul perimetrului raftului, pe partea pe care o lipiți de perete. Fixați raftul pe perete în funcție de dreaptă și apăsați. Țineți apăsat ceva timp, conform recomandărilor de pe eticheta adezivului utilizat.

 

3. Agățați raftul pe sfoară

 

La această metodă, capacitatea de încărcare a peretelui este importantă, astfel încât raftul de la greutate să nu se smulgă. Selecția rafturilor este de asemenea importantă. Alegeți unele mai scurte, cele mai lungi de la greutate s-ar putea îndoi.

Lungimea raftului determină, de asemenea, numărul de sfori de agăţat. De obicei, o singură frânghie este suficientă la ambele capete ale raftului, dacă raftul este mai lung, calculaţi cu următoarea în mijloc. Raftul va fi atârnat pe frânghii groase. Prin urmare, trebuie mai întâi să dați găurile pe raftul prin care va fi înfiletată frânghia. Diametrul burghiului trebuie să fie același cu diametrul firului, astfel încât gaura să nu fie inutil de mare.

După ce aveți raftul pregătit, măsurați cu atenție pe perete găurile pentru dibluri, marcați-le cu o cruce. O clemă cu un ochi sau cârlig este folosită pentru a ancora raftul pe frânghie. Prin urmare, ar trebui să fie de bună calitate și să susțină ferm. Măsurați funia de care va atârna raftul și trageți-o prin găuri. La lungimea necesară adăugați o rezervă pentru nod și ajustarea înălțimii la lungimea dorită. Sfoara trebuie să fie mai întâi agățată, numai atunci înălțimea finală a raftului poate fi ajustată. Agățați raftul pe frânghii, dar nu strângeți nodurile. Utilizați nivela de aluminiu pentru a verifica mai întâi raftul, apoi strângeți nodul ferm.

 

Există mai multe modalități de fixare a rafturilor. Depinde de tine dacă îndrăznești să te angajezi singur în proiect sau vrei să contactezi profesioniști. În fiecare caz, rafturile sunt piese de mobilier practice, care își vor găsi utilizarea în aproape toate încăperile.