Recomandarea nr. 1: Plasați capul patului în fața peretelui principal
Aceasta, totuși, nu este întotdeauna cea mai bună soluție, deoarece depinde de configurația dormitorului și a camerelor adiacente. Învățătura Feng Shui, care ia în considerare relațiile spațiale în legătură cu fluxul energiei vitale chi, susține că patul ar trebui să fie amplasat cu capul îndreptat către peretele dominant al camerei. Totuși, se avertizează în legătură cu faptul că prin acel perete trec țevile de canalizare, conductele de apă sau gaze. Explicația constă în simbolismul drenării succesului personal și profesional în canalizare. Chiar și cei care nu țin cont de învățăturile Feng Shui afirmă că atunci când dorm cu capul lângă țevi, sunetele deranjante le afectează somnul.
Designerii de interior vă vor spune că amplasarea patului depinde de dimensiunea și forma dormitorului. Dacă dormitorul dvs. are formă pătrată, cel mai bine este să amplasați patul pe axa centrală. Dacă are formă dreptunghiulară, atunci este recomandat să împărțiți spațiul în zone. Patul să fie într-o zonă și colțul de relaxare cu fotoliu în cealaltă parte.
Dacă dormitorul dvs. are dimensiuni impresionante, amplasați patul astfel încât să fie liber. Această poziționare a patului vă poate ajuta să evitați senzația de gol și a lipsei de mobilier în spații mari.
Recomandarea nr. 2: Din pat ar trebui să aveți o vedere bună spre ușa dormitorului
Feng Shui recomandă de asemenea ca întregul pat să nu fie vizibil atunci când ușa dormitorului este deschisă. Oamenii își doresc instinctiv să doarmă într-un loc sigur. Aceasta ne determină subconștient să asigurăm o distanță sigură față de obiectele „periculoase” precum ușile și ferestrele.
Din perspectivă psihologică, este important să amplasați patul cât mai departe de ușă, și în același timp, din pat, să puteți vedea direct ușa. Cu toate acestea, dacă există o fereastră în cameră, ar trebui să puteți vedea atât ușa, cât și fereastra în același timp. Un avantaj suplimentar al acestei amenajări este că lumina care intră din hol prin ușile deschise nu va deranja pe nimeni.
Recomandarea nr. 3: Nu ar trebui să dormiți cu picioarele îndreptate spre ușă
Totuși, această recomandare nu se referă la toate ușile, cum ar fi, de exemplu, ușile dulapurilor. Această recomandare se referă în special la ușa de intrare în cameră. Feng Shui mai sugerează evitarea amplasării oglinzii în fața patului sau amplasarea patului sub un candelabru sau grinzile de tavan sau între două uși. Există și multe alte motive, înrădăcinate în diferite culturi, conform cărora ar fi negativ să dormiți cu picioarele îndreptate spre ușă. Tradiția islamică, de exemplu, susține că a dormi cu picioarele îndreptate spre ușă este ca și cum ai înfrunta pe cineva cu picioarele, în special pe cineva mai în vârstă, ceea ce este considerat nepoliticos. În Rusia și Europa de Est, de exemplu, patul este amplasat de obicei în diagonală. Acest lucru se datorează obiceiului de a duce sicriul cu un mort afară din casă cu picioarele înainte.
Uneori însă, poate fi dificil să influențați amplasarea patului. Dacă aveți un dormitor îngust, singura soluție este adesea să amplasați patul direct în fața ușii.
Recomandarea nr. 4: Amplasați patul în funcție de punctele cardinale
Adevărul este că nu există o recomandare asupra căreia s-a ajuns la un consens. Tradiția japoneză spune că puteți dormi în orice direcție, cu o singură excepție: capul să nu fie îndreptat spre nord, deoarece acest lucru ar fi un semn rău. În ultimul timp, se spune însă că dormitul cu capul spre nord este chiar benefic pentru sănătate, datorită influențelor geomagnetice.
Cu toate acestea, Feng Shui nu generalizează direcția corectă a patului. Conform cercetătorilor de la Centrul Feng Shui din Sankt Petersburg, fiecare dintre noi are propria sa cifră Gua calculată pe baza anului nostru de naștere. Folosind această cifră, putem descoperi care punct cardinal funcționează cel mai bine pentru noi și de care ar trebui să ne ferim. Odată ce cunoașteți cifra Gua, veți putea să utilizați forța magnetică a Pământului pentru a vă atinge obiectivele, inclusiv succesul financiar.
Recomandarea nr. 5: Dacă aveți o vedere panoramică prin fereastră, profitați de aceasta și amplasați patul astfel încât să fie îndreptat către fereastră
Un astfel de aranjament poate fi minunat dacă aveți vedere spre o pădure, de exemplu, dar nu este ideal dacă fereastra este expusă la soare. Dacă fereastra dormitorului este orientată spre soarele de dimineață, amplasarea patului în apropierea acesteia poate provoca senzații neplăcute. Regiunea este un factor decisiv în acest sens. Dacă vă aflați mai aproape de ecuator, unghiul de înclinare al soarelui este de aproximativ 90 de grade. Capul patului, în special dacă este mai jos, nu vă va proteja de radiațiile solare. Pe de altă parte, ferestrele sunt și principala sursă de pierdere de căldură într-o locuință. Aerul circulă pe lângă ferestre și dacă este rece, vă poate cauza răceală. Soluția optimă în astfel de condiții este fie instalarea de geamuri încălzite, fie schimbarea aranjamentului mobilierului.
Suferiți de insomnii? În acest caz, patul dumneavoastră nu ar trebui să fie amplasat lângă fereastră. De asemenea, nu este recomandat să aveți în dormitor televizor sau calculator.
Recomandarea nr. 6: Locul potrivit pentru patul dvs. este acela în care vă simțiți cel mai confortabil
Acesta este probabil cel mai bun răspuns. Propunerile designerilor sunt luate în considerare mai des decât teoria Feng Shui. De fapt, s-a dovedit că atunci când proprietarii și-au amenajat dormitorul în funcție de propriile lor preferințe, a fost cea mai bună decizie. Patul ar trebui să fie amplasat astfel încât să vă simțiți cât mai confortabil dormind în el și ca întreg dormitorul să ofere o atmosferă generală de confort și relaxare. Astfel este cel mai corect!