Stratul înălțat de grădină: Cum să-l alegi, cum să-l construiești + avantaje și dezavantaje

Stratul înălțat de grădină: Cum să-l alegi, cum să-l construiești + avantaje și dezavantaje

Stratul înălțat de grădină este un element din ce în ce mai popular atât în grădinile rurale, cât și în cele urbane. Avantajele incontestabile merg mână în mână cu estetica și caracterul practic – când nu trebuie să smulgi buruienile, recolta bogată te va surprinde mai devreme decât te aștepți, de ce să nu beneficiezi? Am rezumat pentru tine avantajele și dezavantajele straturilor înălțate și am adăugat și câteva sfaturi practice pentru cultivare și îngrijire.

Pat de flori ridicat cu raft pentru depozitare MONTO Pat de flori cu raft pentru depozitare MONTO

 

Stratul înălțat de grădină

Este un loc pentru cultivarea legumelor, fructelor sau florilor mărginit pe patru laturi până la o înălțime de aproximativ 30 - 90 de centimetri. Substratul dintr-un strat înălțat stabilit corespunzător este în contact cu solul, separat doar de stratul inferior de material mai grosier (ex. ramuri tăiate), ceea ce asigură îndepărtarea excesului de umiditate din strat. Pe el se află un strat de frunze sau alt material organic, care se va descompune treptat, urmat de compost bine maturat, iar stratul superior este un substrat conceput pentru cultivarea legumelor sau florilor în funcție de cerințele tale, amestecat cu solul pe care îl ai în grădină. Într-un astfel de strat de grădină poți crește practic orice, de la rădăcinoase, ardei, roșii, flori până la mici tufe de fructe. Nu este recomandat să cultivi legume cu frunze (salate, spanac) sau ridichii în patul de flori proaspăt înființat.

 

Pat de flori ridicat, cu legume plantate

 

Care sunt dimensiunile stratului înălțat?

Dimensiunea stratului înălțat de grădină poate fi de aproximativ 2 x 1,2 metri cu o înălțime de 30 - 90 de centimetri. Este important să te gândești la lățimea maximă, astfel încât să poți ajunge confortabil în centrul stratului de grădină cu mâinile pe cel puțin o parte.

 

Avantajele și dezavantajele straturilor de grădină înălțate

+

Nu trebuie să uzi, să plivești sau să fertilizezi
Ecosistemul de strat înălțat se va ocupa de tot. Materialele organice se descompun în straturile inferioare, creând treptat un substrat nutritiv din care plantele extrag nutrienți. Microorganismele intolerante la sol care nu tolerează lumina se dezvoltă pe rădăcini și protejează solul și plantele înseși de boli. Când cultivi și sapi straturi clasice, aceste microorganisme ajung la suprafața solului și mor după contactul cu lumina, așa că aceste straturi nu sunt recomandate. Dacă alegi așternutul potrivit (lemn, paie, așchii), nici nu trebuie să plivești.

Cultivare de succes
Cultivarea legumelor în straturi înălțate este o condiție prealabilă pentru succes. Solul este perfect amestecat astfel încât să obții o recoltă bogată, rădăcinile plantelor sunt încălzite de soare, poți uda doar la nevoie și plantele sunt mult mai bine protejate de dăunători. De asemenea, vei culege recolta mai devreme, deoarece solul din stratul ridicat se va supraîncălzi mai devreme, permițând plantarea de primăvară timpurie.

Grădină elegantă
Plantele nu se răspândesc necontrolat în straturi de grădină (de exemplu, în cazul mentei sau a altor ierburi, acesta este de altfel un fenomen relativ obișnuit), grădina arată ordonată și elegantă. Poți construi poteci între straturile de grădină, poți cultiva gazon în jurul acestuia sau poți alege ierburi de acoperire a solului.

Morcovi într-un pat de flori

 

-

Mai pretențios la irigare
Deoarece temperatura substratului din stratul ridicat este mai mare decât de obicei în sol, există și o evaporare mai rapidă a umidității. Prin urmare, straturile de grădină trebuie irigate temeinic, mai ales dacă sunt realizate dintr-un material care respiră și „trăiește” - de exemplu, lemn sau cărămizi. Udarea straturilor este ideal să se facă mai târziu seara sau foarte devreme dimineața, când nu există pericolul ca soarele să ardă frunzele plantelor. De asemenea, adaugă un mulci, care previne evaporarea excesivă a apei și acționează și ca izolator termic.

Risc de supraîncălzire
Dacă stratul înălțat stă în soarele strălucitor toată ziua, solul se poate supraîncălzi și acest lucru nu este ideal. Prin urmare, atunci când îl poziționezi, ține cont de căldura din jur – stratul de grădină ar trebui să stea în mod ideal într-un loc care este protejat cu umbră naturală (de exemplu un copac) în timpul prânzului, când soarele este cel mai arzător.

Mai puțină flexibilitate
Deoarece stratul înălțat este conectat la pământ, nu este ușor de mutat în timpul sezonului și, în mod ideal, chiar și după acesta, pentru a nu deranja în mod inutil straturile de sol. Prin urmare, ia în considerare locația sa cu atenție, fă cu calm un plan pe hârtie și desenează. Nici măcar nu poate fi îngustat sau lărgit ca un strat obișnuit de flori dacă îți dai seama că dimensiunea nu ți se potrivește.
 

Paturi suprapuse de flori cu cercuri de susținere

 

5 sfaturi la care poate nu te-ai gândit

1. Protecție împotriva animalelor de companie și a cârtițelor
Chiar dacă stratul înălțat este lipit de subsol, adică de pământul de sub acesta, cârtițele nu îți vor pune în pericol cultura. De asemenea, sunt mai greu accesibile melcilor, dar și găinilor, rațelor și altor animale de curte. Straturile de grădină înalte sunt, de asemenea, populare printre proprietarii de câini. Este mai dificil cu pisicile, este posibil ca stratul ridicat și substratul încălzit să le atragă chiar mai mult decât un strat obișnuit de flori.

2. Ideal pentru seniori și cei cu probleme de mobilitate
Vei găsi și straturi de grădină înălțate în unități pentru bătrâni sau în căminele de servicii sociale. Întrucât munca în grădină oferă o relaxare terapeutică, această soluție oferă posibilitatea de a participa la îngrijirea plantelor chiar și persoanelor cu mobilitate redusă, a celor în scaune cu rotile (dacă se alege înălțimea stratului și solul din jurul stratului înălțat este suficient de consolidat).

3. Substrat ideal pentru specii specifice 
Afinele sau merișoarele au nevoie de un substrat ușor acid pentru cultivarea cu succes. În mod similar, condițiile specifice necesită căldură, de exemplu. Dacă dorești să crești plante cu nevoi speciale, poți pregăti exact condițiile de sol de care au nevoie în stratul de grădină ridicat. Deoarece substratul nu este contaminat de solul înconjurător (straturile inferioare nu contează), creșterea unor specii cu condiții specifice în straturi înălțate este foarte eficientă.

4. Creșterea plantelor în afara grădinii
Stratul de grădină ridicat (înălțat) este conectat la pământ - pământ afânat. Totuși, dacă nu ai grădină, aceasta poate fi înlocuită cu un ghiveci înălțat. În acest caz, este un recipient obișnuit pentru cultivare, care poate avea sau nu o deschidere pentru drenarea excesului de umiditate, astfel încât să poți cultiva legume, fructe sau flori practic oriunde. Dacă ghiveciul nu are o gaură de scurgere, asigură-te că stratul de drenaj este suficient de înalt înainte de a vărsa substratul, astfel încât să nu se reverse plantele.

5. Înghețul de primăvară nu mai e un pericol
Pentru că sunt cultivate la înălțime, plantele tinere nu sunt puse în pericol de înghețurile de la sol de primăvara devreme. În caz de vreme rea, poți chiar „ierna” întregul strat de grădină – izolează-l cu material și astfel îți protejezi plantele de condițiile nefavorabile.

 

Paturi suprapuse de flori cu cercuri de susținere Paturi suprapuse de flori cu cercuri de susținere

 

Strat înălțat din oțel/ metal:

    • Avantaje: raport avantajos preț/ calitate, practic fără întreținere, durabilitate până la indestructibilitate, posibilitate de ajustare a culorii cu straturi adecvate
    • Dezavantaje: greutate mai mare, posibilitatea supraîncălzirii într-un loc însorit în zilele călduroase

Strat de grădină înălțat din plastic:

   • Avantaje: preț mai mic, greutate mai mică, manevrare și întreținere ușoară
   • Dezavantaje: la soare se poate estompa (instabilitatea culorii), cu materiale mai ieftine vine posibilitatea de uzură rapidă - plasticul nu beneficiază de fluctuațiile de temperatură sau de căldură puternică, înghețul îl poate deteriora

 

Pat de flori, din oțel, cu imitație de lemn

 

Strat de grădină înălțat din lemn:

    • Avantaje: soluție elegantă, raport preț/ calitate avantajos, se încadrează perfect în orice arhitectură de grădină
    • Dezavantaje: pentru unele tipuri este nevoie de întreținere regulată a lemnului, care prelungește viața stratului

Strat ridicat din bricolaj/ paleți sau strat de cărămidă:

    • Avantaje: costuri inițiale reduse, bucuria propriului proiect, capacitatea de a produce dimensiunile exacte (chiar atipice) de care ai nevoie
   • Dezavantaje: producție de forță de muncă, experiență de proiectare în cea mai mare parte necesară, durată de viață redusă, întreținere regulată necesară

 

Un strat de grădină ridicat poate fi un plus practic și un decor al grădinii tale pentru mai multe sezoane. Așadar, acordă-i îngrijirea adecvată toamna - dacă este din lemn, ai grijă de vopsea, daca este din alt material, curăță-l, strânge rosturile și repară ce este necesar.