Primăvara în grădină: cum să pregătiți corect gazonul, paturile și serele pentru sezon

Primăvara în grădină: cum să pregătiți corect gazonul, paturile și serele pentru sezon

Luna martie este o perioadă crucială pentru grădina dumneavoastră. În prima lună a primăverii, ar trebui să-i acordați o îngrijire specială, care va garanta o recoltă generoasă și paturi frumoase. După iarnă, trebuie să verificați solul, culturile hibernante, să pregătiți sera, să începeți să fertilizați și să semănați. În acest articol analizăm aceste aspecte și alte măsuri necesare pe care ar trebui să le luați în grădină în luna martie. 

Plante plantate într-un pat de grădină din lemn supraînălțat Pat stivuibil, JUBOL TIP 2

 

Pregătirea solului primăvara 

În cazul în care solul s-a dezghețat deja după iarnă, puteți începe să îl cultivați. Puteți îndepărta de la suprafață resturile de plante de toamnă și de iarnă și îl puteți uda ușor. Greblați solul și adăugați un îngrășământ organic, cum ar fi compost sau un substrat pe bază de pământ. Lăsați solul să se odihnească timp de 2 până la 3 săptămâni. În acest timp, toate substanțele nutritive vor fi fost absorbite și va fi pregătit pentru plantarea de noi plante.

Săparea solului în primăvară Fotografie ilustrativă

 

Pregătirea paturilor supraînălțate 

Primăvara este, de asemenea, momentul perfect pentru a planta paturi noi sau pentru a le îngriji pe cele vechi. În ambele cazuri, trebuie să pregătiți solul până la sfârșitul lunii martie.

În cazul paturilor vechi, începeți prin a verifica scândurile, reparați-le sau înlocuiți-le pe cele deteriorate. Curățați solul de resturile de plante vechi, reumpleți solul după cum este necesar. În paturile supraînălțate nivelul solului scade în mod natural. 

În acest caz, puteți urma aceeași procedură ca și pentru înființarea de paturi supraînălțate noi. Aerisiți ușor solul și adăugați îngrășământ organic. Din nou, lăsați-l să se așeze timp de cel puțin 2 săptămâni și începeți să plantați. 

Plantarea plantelor tinere într-un pat de grădină supraînălțat primăvara Pat stivuibil, JUBOL TIP 2

 

Curățarea serelor după iarnă

Dacă aveți o seră, acum este momentul să o întrețineți. Primul și cel mai important pas este curățarea. Fie că aveți o seră din policarbonat sau una din sticlă, apa cu detergent de vase și oțetul sunt tot ce vă trebuie pentru a o spăla. Acest lucru va îndepărta mucegaiul de pe pereți și va asigura multă lumină pentru plantele dumneavoastră. 

Pe lângă pereți și ferestre, spălați și construcția serei. Acarienii și afidele pot ierna în îmbinările fine. Scăpați de ele folosind un dezinfectant natural. Verificați structura din punct de vedere tehnic și efectuați reparațiile necesare dacă există deteriorări. 

După iarnă, ar trebui să curățați sera de toate resturile vegetale. Acestea pot conține dăunători care ar putea să vă distrugă solul sau să atace roadele sănătoase. Este suficient să schimbați solul propriu-zis o dată la 5 ani. Dar nu uitați să hrăniți solul cu îngrășăminte organice în luna martie. 
 

 

Îngrijirea plantelor primăvara 

Pentru început, curățați grădina de resturile de frunze căzute în toamnă, de mușchi și de orice altceva a adus vântul. Primele raze de soare din primăvară au adus la viață și buruienile, așa că trebuie să începeți să le smulgeți cu regularitate. Primăvara, verificați plantele care au iernat în grădină și fertilizați-le. Puteți îndepărta părțile uscate și deteriorate ale plantelor și le puteți pulveriza cu un produs natural de combatere a dăunătorilor. Dacă iarna a fost secetoasă, udați abundent grădina în primăvară. Tăiați arbuștii ornamentali și gardurile vii, îndepărtați ramurile moarte din copaci.
 

Trei arcuri într-un pat de grădină supraînălțat ca suport pentru plantele cățărătoare Suport pentru plante GILDO, set de 3 arcade

 

Sugestia noastră: Unele plante au nevoie de sprijin. Setul de suporturi plante GILDO este ajutorul ideal pentru plantele care se agață. Îl puteți folosi într-un pat supraînălțat sau într-un ghiveci. Pentru recolta de roșii din seră, vă recomandăm să cumpărați araci pentru plante. 

 

Plantarea de plante și arbori noi

Dacă doriți să vă bucurați de o recoltă bogată de legume și fructe de casă în această vară, nu ratați sezonul de plantare din martie. Unele specii pot fi semănate direct în sol afară, altele pot fi semănate mai întâi într-un ghiveci în casă. Iată o listă de legume, arbuști și ierburi aromatice pe care să le plantați în martie:
 

Legume (plantarea direct în grădină)
 
Legume (plantare în seră)
 
Ceapă
Usturoi
Spanac
Varză de Bruxelles
Pătrunjel
Mazăre
Morcovi
Ridichi
Sfeclă roșie
 
Vinete
Ardei 
Roșii
Broccoli
Conopidă
Pepene
Salată creață
 

 

Ierburi (pregătirea răsadurilor în ghivece)
 
Ierburi (plantarea în paturi)
 
Busuioc
Oregano
Cimbru 
Lavanda
Măghiran 
Satureja
Salvie
 
Asmatuiul
Leuștean
Armurariu 
 

 

Pomi și arbuști fructiferi

Caise
Piersici
Coacăze
Viță de vie
Trandafiri

 

Pregătiți răsadurile de plante aromatice: plantați semințele de plante aromatice în ghiveciul inteligent BIOR, cu care aveți garantată o recoltă parfumată. Acesta are un sistem de udare automată, lampă LED cu temporizator și înălțime reglabilă. După germinare, transferați plantele tinere în ghivece mai mari, unde vor continua să crească.

 

Pregătirea gazonului verde 

În martie, ar trebui să mai așteptați cu tunsul gazonului, mai bine îl curățați de resturile de frunze acumulate în timpul iernii. Apoi verificați-vă gazonul pentru depistarea bolilor. Deseori, este frecventă apariția mucegaiului și a ciupercilor. 

Luna martie este, de asemenea, perioada din an în care ar trebui să aerisiți gazonul și să îi oferiți substanțele nutritive de care are nevoie. Dacă nu mai există niciun pericol de îngheț, puteți începe cu aerisirea gazonului. Astfel, veți scăpa de iarba uscată și veți permite solului să absoarbă mai eficient toate substanțele nutritive de la următoarea fertilizare. După fertilizare, ar trebui să urmeze și o udare generoasă. 

Când temperaturile depășesc 10°C și iarba începe să crească, puteți tunde gazonul pentru prima dată. Totuși, tăiați ușor și numai la o înălțime de 5-7 cm. Vă recomandăm să semănați noul gazon în aprilie sau mai. În această perioadă, solul este suficient de umed și cald. 
 

Un arc de flori într-o grădină romantică cu trandafiri și un pod decorativ Pergola de grădină, PERISA

 

S-ar putea să aveți nevoie de: Visați să aveți o grădină ca dintr-un castel de basm? Plantați trandafiri în jurul pergolei de grădină PERISA și lăsați-i să se instaleze în jurul perimetrului acesteia. Veți crea o boltă romantică plină de trandafiri și parfum. 

 

Tunderea de primăvară a pomilor și arbuștilor fructiferi 

Pentru o recoltă abundentă de fructe, nu trebuie să uitați să tăiați pomii primăvara, în martie. Pomii tineri, în special, se taie în martie, indiferent de specie. De asemenea, tăiați gutuile, coacăzele, agrișele, murele și zmeura. Pe lângă tăiere, se recomandă și altoirea pomilor fructiferi, dar așteptați până în aprilie. 

Verificați, de asemenea, în luna martie, starea pomilor. Îndepărtați creșterile letale care se îngroașă, tăiați coroana, tratați părțile deteriorate, udați solul din jur și stropiți pomii cu pesticide împotriva afidelor și a altor dăunători. 

Aveți grijă și de fructele mici. Tăiați căpșunile, coacăzele și agrișele, fertilizați cu compost și udați suficient. Bineînțeles, îndepărtați părțile deteriorate.
 

tunderea de primăvară a copacilor Fotografie ilustrativă

 

Întreținerea uneltelor de grădină 

Îngrijirea de primăvară a uneltelor de grădină este importantă, deoarece va ajuta la prevenirea deteriorării sau uzurii și la prelungirea duratei de viață a uneltelor dumneavoastră. Curățați, ungeți și ascuțiți mai întâi uneltele. Dacă observați că unele părți ale uneltelor de grădină sunt deteriorate sau uzate, acestea trebuie înlocuite. Pentru ca uneltele de grădină să reziste cât mai mult timp, gândiți-vă la o depozitare adecvată. Depozitați-vă uneltele într-un mediu uscat și protejat. O căsuță pentru grădină, este ideală pentru a ține chiar și uneltele sensibile la umiditate.
 

Șopron metalic de grădină în maro cu unelte de grădină Căsuță pentru grădină din tablă pentru scule, HAMAL

 

Revizuirea căsuței de grădină 

Dacă aveți deja o căsuță de grădină, verificați starea acesteia și asigurați-vă că este în stare bună și sigură pentru sezonul următor. Scoateți totul și curățați interiorul căsuței de praf și murdărie. Folosiți apă cu săpun și o perie pentru a o curăța. De asemenea, acordați atenție construcției, verificați îmbinările, încuietorile și alte elemente care ar putea fi uzate sau deteriorate. Înlocuiți totul înainte de sezon. 

În cazul în care căsuța e grădină este din lemn, aceasta trebuie impregnată sau vopsită cu lac pentru lemn primăvara. Lacul protejează lemnul de umiditate și de alte condiții meteorologice. Pentru căsuțele din metal, apelați la lacuri de protecție pentru tablă și metal. 

Verificați și curățați mobila de grădină sau uneltele pe care le-ați depozitat în ea în timpul iernii pentru sezonul care urmează. 
 

 

Luna martie este o perioadă cheie pentru grădinari, deoarece este momentul în care începe pregătirea grădinii pentru sezonul următor. Este, de asemenea, perioada anului în care trebuie să aveți grijă de plantele pe care le-ați plantat anul trecut și să vă pregătiți pentru plantarea de noi culturi. Dacă sunteți dornici să obțineți o recoltă bogată de fructe, legume sau flori acasă, începeți cât mai repede posibil. Puteți începe chiar acum prin a comanda din oferta noastră de paturi supraînălțate, sere, accesorii de grădină și căsuțe pentru grădina dumneavoastră.
 

oferta Kondela pentru grădinari