Poți coace pâine din aluat acasă. Ingrediete, Accesorii + Rețeta

Poți coace pâine din aluat acasă. Ingrediete, Accesorii + Rețeta

Acasă e bine și cu pâine și mai bine. Unge felii proaspete de unt, stropește cu puțină sare și mușcă din crusta crocantă. Nu sună delicios? Ce se întâmplă dacă ți-ai coace propria pâine din aluat? Nu este complicat. Mâinile puternice sau un robot de bucătărie puternic și răbdare – atât îți trebuie. De ce ai nevoie pentru a putea coace pâine din aluat acasă? Și cum arată rețeta acestei plăceri?

aluat acasă

 

De ce ai nevoie pentru pâinea din aluat

Răbdare. Chiar ai nevoie de răbdare pentru a coace pâine din aluat de casă. Este un proces lung, care poate dura până la 24 de ore cu totul – dar, de cele mai multe ori, este nevoie să aștepți în timp ce faci altceva. Este nevoie de timp, dar rezultatul merită cu siguranță. Și cum rămâne cu materiile prime și uneltele?

Baza este făina de calitate. Poți miza pe o făină de pâine clasică sau specială, încercată și testată. Când coci pâine din aluat de casă, nu te poți lipsi de apă, sare, drojdie, cartofi sau semințe.

Ar fi inutil și dificil să menținem proporțiile necesare fără un cântar de bucătărie. De asemenea, ai nevoie de un prosop de in, un vas mare - ceramică sau oțel inoxidabil, un recipient pentru drojdie cu capac (poate fi ușor un borcan pentru gem cu capac), un coș de răchită pentru pâine și niște mâini puternice.

 

aluat acasă

 

Frământă aluatul mai ușor cu un robot de bucătărie

Din fericire, însă, trăim în secolul 21 și putem face cea mai dificilă parte a pregătirii pâinii de casă cu ajutorul unui robot de bucătărie în loc de mâini. Ne va economisi nu numai multă energie, ci mai ales timp. În oferta noastră vei găsi robotul de bucatarie TEMPO-KONDELA MACEJKO cu o putere de 1300 W.

Cârligul de frământat pentru frământarea aluatului și bineînțeles alegerea vitezelor sunt de la sine înțelese. Poți alege dintre până la șapte culori: alb, negru, roșu, vanilie, roz auriu, mentol și roz. La un preț începând de la 69 de euro vei primi nu doar un mare ajutor pentru frământarea aluatului, ci și un accesoriu de design pentru bucătărie.

 

aluat acasă

 

Cum se folosește drojdia?

Drojdia este ingredientul esențial în coacerea pâinii. O poți cumpăra, o poți împrumuta de la un prieten care are sau o poți crea singur.
E foarte simplu. Dar din nou - este nevoie de timp și răbdare.
Cum faci asta?
1. Spală bine recipientul cu capac și lasă-l să se usuce. Ulterior, amestecăm bine 50 g de făină integrală de secară cu 75 g de apă călduță. Pur și simplu punem capacul pe recipient, nu îl închidem complet. Acum suntem martori la nașterea drojdiei.
2. Lasă maiaua astfel preparată să fermenteze într-o încăpere cu cea mai stabilă temperatură posibilă.
3. A doua zi verificăm și amestecăm maiaua, ar trebui să fim atenți la bule. Acesta este un semn bun: făina cu apă este adusă la viață.
4. În a treia zi, adaugă în maia 1 lingură de făină integrală de secară și 1 lingură apă călduță, amestecă din nou bine și las-o să continue să fermenteze.
5. În a patra zi, luăm 1 lingură de drojdie în curs de dezvoltare, adăugăm 1 lingură de făină integrală de secară și 1 lingură de apă. Repetăm acest proces în fiecare zi timp de aproximativ o săptămână. Verificăm regulat maiaua și avem grijă de ea. Ar trebui să miroasă acru și să facă bule în mod constant. După acest timp, maiaua este gata de copt. Momentul optim în care drojdia este plină de putere și se transformă într-un mare ajutor la coacerea pâinii este de aproximativ 14 zile.

 

macejko

 

Cum să ai grijă de maia

Când drojdia este plină de viață, o putem pune din nou la frigider acoperită, dar nu complet închisă. Și mai departe? Depinde cât de des coci. Dacă reușești să pregătești pâine din aluat cel puțin o dată pe săptămână, nu trebuie să hrănești maiaua. Dacă timpul, energia sau alte motive nu îți permit să faci asta, drojdia va supraviețui oricum – dar trebuie să ai grijă de ea. Dacă nu coci, tratează drojdia cu 1 lingură făină integrală de secară și 1 lingură de apă cel puțin la fiecare 7 zile. Atunci tot ce trebuie să faci este să amesteci și ți-ai îndeplinit „responsabilitățile parentale” timp de o săptămână.

 

macejko

 

Cum se prepară aluatul pentru pâine din grâu

Începem să pregătim aluatul cu o zi înainte de coacere, prin stabilirea fermentației - forța motrică care transformă făina cu apă în aluat pentru pâine. Să începem!

Maia
1. Într-un castron mai mare, amestecă aproximativ 30 grame drojdie cu 150 g făină de secară pentru pâine și 150 g apă călduță
2. Se amestecă bine, se acoperă cu o cârpă de in sau folie alimentară și se lasă la fermentat 12 - 16 ore la temperatura camerei. Cu toate acestea, poți accelera procesul și încălzind cuptorul la 40 ° C și plasând un bol de dospit în el. În acest fel, poți reduce timpul la aproximativ jumătate.

Aluat de paine 
1. Ia 1 lingură de maia din vas 
2. Se amestecă maiaua cu 600 g făină de grâu și 300 g apă călduță. În această etapă nu încercăm nicio frământare temeinică, în robotul de bucătărie ne ia aproximativ 60 de secunde să frământăm la viteză mică. Acoperim vasul și îl lăsăm să se odihnească minim 30 de minute, până la o oră.
3. După acest timp, amestecă în aluat 20 g sare. Aici ne bazăm din nou pe un robot de bucătărie: aproximativ 2 minute de frământare la viteză mai mică, încă 2 minute la viteză mai mare. Ți-ar lua aproximativ 15-20 de minute cu mâna.
4. Așează aluatul pentru pâinea preparată în acest fel (ar trebui sa fie tot lipicios, dar mai puțin) într-un vas ce se poate șterge cu ulei de floarea soarelui, acoperă-l și lasă-l la dospit aproximativ 2 ore. În timp ce așteptăm, putem plia aluatul pentru a fermenta mai uniform.
5. Apoi presărăm făină pentru a ne asigura că aluatul nu se lipește de vas. Putem ajuta și aluatul în sine, să îl punem într-un coș și să îl lăsăm la fermentat încă trei ore la temperatura camerei. Dacă ceva nu merge bine sau dorești să coci pâinea a doua zi, poți pune coșul la frigider, unde acest proces va dura 10 până la 13 ore.

 

macejko

 

Cum se coace pâinea din aluat

Fiecare cuptor coace diferit, ține cont de faptul că pâinea la prima încercare probabil nu va fi exact așa cum ți-ai imaginat, dar tot nu va fi comparabilă cu o pâine obișnuită. Nu îți fie teamă să experimentezi cu temperaturi și timpi și reglează treptat procesul de coacere.
Cum să faci asta? Cam după cum urmează:
1. Încinge cuptorul la 250 ° C și pune un bol sau o farfurie mică cu apă în ea. Alternativ, în loc de un recipient cu apă, poți pulveriza apă în cuptor și, de asemenea, poți pulveriza pâinea în sine.
2. La o temperatură de 250 ° C, coace pâinea aproximativ 20 de minute, apoi redu temperatura la 180 ° C, scoate recipientul cu apă și coace încă 15 minute.
3. Redu temperatura încă o dată și coace la 160 ° C pentru încă 10-15 minute.
4. Deși vei fi tentat, lasă pâinea din aluat să se răcească cel puțin 3-4 ore după coacere. Să te bucuri de ea va fi și mai bine. Are cel mai bun gust cu unt și sare. Poftă bună!

 

aluat acasă

 

Sfat Kondela

A învăța să coci pâine grozavă din aluat necesită multă răbdare. Cu toate acestea, să îți urmărești progresul și să te bucuri de ea este la fel de plăcut. Nu ezita să încerci metode noi. De exemplu, poți folosi și cartofi în aluat. Dai pe răzătoare cartofii fierți și îi adagi la aluat- dar apoi aluatul se va comporta puțin diferit.

Alternativ, poți încerca să coci pâine din aluat de grâu și secară. Sau experimentează cu făină spelta, roșii uscate, sfeclă roșie sau alte ingrediente. Posibilitățile nesfârșite vin cu jocul cu temperaturile și timpii, precum și cu plasarea grătarului în cuptor sau testarea programelor de coacere. Pentru un rezultat și mai bun, poți folosi piatra de pizza în loc de o foaie de copt pentru a coace pâinea din aluat. Crusta de jos va fi frumoasă și crocantă.

Cauți un ajutor de neprețuit în coacerea pâinii din aluat? Iată oferta noastră de roboți de bucătărie.

 

aluat acasă