Montessori în camera copilului. Sau cum să amenajați camera copilului în funcție de nevoile acestuia

Montessori în camera copilului. Sau cum să amenajați camera copilului în funcție de nevoile acestuia

Fiecare părinte se străduiește să facă ce-i mai bine pentru copilul său. Să-i asigure condiții perfecte de creștere, dezvoltare și educație. În aceste domenii, metoda Montessori ne poate oferi îndrumare. Ea stabilește și reguli pentru amenajarea camerei copilului în funcție de nevoile acestuia. Mobila și accesoriile potrivite contribuie la dezvoltarea creativității sale. Creați un mediu de joacă plăcut și sigur pentru copilul dumneavoastră și urmăriți cum acesta își dezvoltă o personalitate unică.
 

Dormitor pentrtu copii,

 

Ce e Montessori?

Deși Montessori este în primul rând o filozofie a educației, în ultimul timp a început să fie aplicată și în mediul domestic. Metoda Montessori poate asigura un mediu adecvat pentru copil. Camera copilului ar trebui să fie curată, ordonată, plăcută, simplă și funcțională. Fiecare element din cameră are un loc bine definit și, în primul rând, ajută copilul să se dezvolte. Astfel, copilul se poate dedica unei activități interesante pe care el însuși o alege. Această activitate adesea aduce cu sine o concentrare pe termen lung, care nu ar trebui întreruptă în niciun caz. Astfel, copilul explorează singur mediul în care trăiește, dezvoltându-și abilitățile. I se dă ocazia să-și recunoască greșelile și să învețe să fie responsabil pentru ele.

Adultul este doar un observator și un însoțitor. El ajută și stimulează copilul, dar nu decide în locul lui. Nu încearcă să-i sugereze cu orice preț propria viziune asupra lumii. Acest lucru permite copiilor să fie independenți. Ei gândesc și acționează conform propriilor decizii, ceea ce dezvoltă și încrederea în sine și disciplina internă. 
 

Pat din lemn, de tip Montessori, pentru copii

 

Metoda Montessori poartă numele medicului italian

Maria Tecla Artemisia Montessori s-a născut pe 31 august 1870. A fost medicul și educatoarea italiană care a stabilit principiile metodei de educație care îi poartă numele.

Prin observarea copiilor la o clinică psihiatrică, ea a ajuns la concluzia că fiecare persoană are potențial de dezvoltare și chiar și copiii cu dizabilități pot fi educați dacă sunt abordați într-un mod diferit și li se oferă posibilitatea de a lucra cu materiale didactice, problemele lor fiind de natură pedagogică, nu medicală.

Maria Montessori s-a stins din viață la data de 6 mai 1952. În prezent, teoria Montessori este dezvoltată de către nepoata sa, Renaldine Montessori.
 

Mic cort de tip indian pentru copii, cu jucării Cort copii - teepee, ETENT

 

Camera copilului conform principiilor Montessori

Având în vedere că cei mici se joacă adesea de-a exploratorii, este necesar să se acorde o atenție sporită siguranței. Conform principiilor Montessori, camera copilului trebuie să fie concepută fără colțuri și fără margini ascuțite, iar toate zonele periculoase trebuie să fie acoperite sau eliminate. Sunt necesare capace pentru prizele electrice și bariere pentru a împiedica deschiderea neautorizată a ferestrelor. Implementați astfel de măsuri în întreaga locuință. Ușile de la dulapurile în care depozitați obiecte periculoase sau lichide (produse de curățat, vopsele și lacuri, instrumente grele și ascuțite, etc.) trebuie prevăzute  cu o barieră împotriva deschiderii.

Parte a metodei Montessori este și amplasarea în siguranță a unei oglinzi. Aceasta ar trebui să fie la înălțimea copilului dumneavoastră. Copilul poate petrece ore întregi observându-și propria reflecție. Își studiază chipul, corpul, mișcările și mediul din spatele său. Le asociază și începe să realizeze treptat că se uită la propria sa reflecție. Este un proces natural și sănătos de dezvoltare.

Conceptul Montessori înlocuiește patul pentru copii cu un pat la nivelul solului. O saltea sau un pat așezat direct pe podea permite copilului să urce și să coboare din pat liber și în siguranță oricând dorește. Pe măsură ce copilul crește, puteți înlocui salteaua cu un pat de înălțime redusă. Paturile în formă de căsuță sunt foarte populare, deoarece încurajează creativitatea copiilor.
 

Bibliotecă de tip Montessori în formă de mic cort indian, pentru camera copiilor.

 

În spiritul independenței și autonomiei copilului, amplasați în camera copilului rafturi, coșuri și cutii joase. Copilul ar trebui să aibă toate jucăriile și cărțile la îndemână. El își alege singur la ce să se concentreze într-un anumit moment. Acestea ar trebui să fie accesibile pe rafturi joase și în coșuri sau cutii transparente (astfel încât copilul să poată vedea ce se află înăuntru).

În camera copilului se recomandă, de asemenea, amenajarea unui colț de lectură. Alegeți o bibliotecă joasă în care cărțile să fie accesibile copilului. În plus, puteți adăuga pe podea câteva perne, un cort tip teepee sau un balansoar pentru copii. Veți crea astfel un spațiu confortabil și veți încuraja copilul să citească.

Amenajați un colț de creație pentru copil. O soluție practică ar fi diverse table montate pe perete, unde copilul poate înregistra ideile și gândurile sale. De asemenea, încorporați în cameră o măsuță și un scăunel. Mobilierul ar trebui să fie proporțional cu înălțimea copilului. În acest colț, copilul va petrece o mare parte din zi. Prin activități creative, imaginația și gândirea lui se vor dezvolta în mod natural.
 

O fetiță se joacă cu o căsuță din lemn pentru păpuși

 

19 reguli

Maria Montessori a creat și 19 reguli de bază care vă pot ajuta în educarea copiilor:


1.    Copiii învață din ceea ce îi înconjoară.
2.    Dacă un copil este adesea criticat, învață să judece.
3.    Dacă un copil este adesea lăudat, învață să evalueze.
4.    Dacă vede agresivitate, învață să lovească.
5.    Dacă un copil este tratat cu onestitate, învață corectitudinea.
6.    Dacă un copil este adesea ridiculizat, învață timiditatea.
7.    Dacă un copil trăiește cu un sentiment de siguranță, învață să aibă încredere.
8.    Dacă un copil este adesea învinovățit, învață să se simtă vinovat.
9.    Dacă unui copil i se dă adesea dreptate, învață să aibă o relație bună cu sine.
10.  Dacă manifestați adesea indulgență față de copil, el va învăța să fie răbdător.
11.  Dacă încurajați adesea un copil, el va dobândi încredere în sine.
12.  Dacă un copil trăiește într-o atmosferă prietenoasă și se simte necesar, va învăța să găsească iubire în lumea aceasta.
13.  Nu vorbiți urât despre un copil, fie că este prezent sau nu.
14.  Concentrați-vă asupra dezvoltării lucrurilor bune în el, astfel încât să nu mai fie loc pentru lucrurile rele.
15.  Ascultați întotdeauna și răspundeți unui copil care vă vorbește.
16.  Apreciați un copil care a făcut o greșeală și o corectează imediat sau mai târziu.
17.  Fiți pregătiți să ajutați un copil care caută și încercați să fiți invizibili pentru copiii care au găsit deja ceea ce căutau.
18.  Ajutați copilul să învețe ceea ce nu a învățat încă. Ajutați-l și umpleți mediul înconjurător cu grijă, liniște și dragoste.
19.  Atunci când interacționați cu un copil, respectați întotdeauna cele mai bune maniere. Dați-i tot ce este mai bun în dumneavoastră.