Curățare
Curățarea florilor ar trebui să fie primordială. Asigurați-vă că plantele au supraviețuit iernii și că sunt sănătoase. Ștergeți frunzele cu o cârpă umedă, sau plantele mai mici pot fi spălate sub duș. Nu uitați să îndepărtați orice frunze sau lăstari morți. Curățarea plantelor le va da lumină și va încuraja fotosinteza.
Mai multă udare
După iarnă, plantele verzi sunt însetate după apă. Așa că udați-le mai intens în primele săptămâni de primăvară - asta înseamnă că trebuie să le udați la fel de des, dar cu mai multă apă. Cu toate acestea, nu trebuie să exagerați. Substratul trebuie să se usuce bine între udări. Vă puteți da seama dacă este timpul să udați săpând cu degetele în sol până la o adâncime de aproximativ 3 cm. Dacă solul este încă umed, amânați udarea pe mai târziu.
Mutarea florilor
Primăvara aduce mai mult soare, ceea ce este o veste bună pentru plantele care caută soare și o veste proastă pentru cele care preferă parțial umbră.
Plantele care iubesc soarele, cum ar fi orhideele, vor fi fericite dacă stau la soare direct.
Ar trebui să încercați să protejați majoritatea plantelor de lumina directă. Așezați monsterele sau crinii departe de fereastră. O soluție practică sunt suporturile pentru flori, pe care le puteți pune oriunde în cameră, iar florile nu vor suferi pe pervazul ferestrei.
Mai multă umiditate
Deși primăvara se simte peste tot în aer, majoritatea locuințelor sunt încă încălzite. Caloriferele pornite și aerul cald provoacă aer uscat, ceea ce nu este rău doar pentru noi. Multe dintre plantele noastre de apartament preferate provin din zone tropicale și au nevoie de umiditate crescută pentru o creștere sănătoasă. Acest lucru poate fi obținut, de exemplu, prin pulverizarea apei în jurul plantelor sau prin plasarea unui umidificator de aer lângă ele.
Tăierea florilor
În timpul iernii, este posibil ca plantele dvs. să dezvolte crengi nesănătoase, frunze îngălbenite sau ofilite. Perioada martie-mai este momentul ideal pentru a le întineri. Cum se procedează? Tăiați toate frunzele și ramurile moarte, ciupiți marginile maro ale frunzelor. De asemenea, puteți tăia orice strat de flori moarte până la baza plantei.
Replantarea plantelor
Primăvara este cel mai bun moment pentru a replanta plantele de apartament. Acesta este momentul în care acestea au cea mai multă energie pentru a pune rădăcini noi. Replantarea va stimula noua creștere și le va oferi mult spațiu pentru a crește. Uneori, nu trebuie să puneți florile într-un ghiveci nou, ci doar să schimbați pământul.
Cu toate acestea, nu replantați automat toate plantele, ci doar pe cele care au nevoie. Unele urăsc momentul în care le scoateți din pământ și s-ar putea să aibă dificultăți în a-și reveni din șoc. Cum știți dacă au nevoie de replantare?
- Rădăcinile cresc din partea de jos a ghiveciului sau din partea de sus a acestuia.
- Ghiveciul pare că e pe cale să se spargă.
- Apa curge prin substrat fără să se infiltreze.
- Rădăcinile cresc în interiorul ghiveciului într-un model circular.
- Planta moare și nu mai scoate frunze sau tulpini noi.
S-ar putea să aveți nevoie de: Setul de unelte de grădină, care poate facilita replantarea plantelor de apartament. Mânerul este fabricat din lemn natural, iar capetele sunt din oțel. Lucrul cu aceste unelte va fi ușor și confortabil.
Nutriția plantelor și îngrășămintele
Deoarece primăvara este începutul sezonului de creștere a plantelor, este un moment excelent pentru a începe să le fertilizați din nou.
Nu uitați că abia se trezesc din hibernare. De aceea, este o idee bună să începeți să le fertilizați treptat. O doză completă de nutrienți ar putea fi un șoc prea mare pentru ele.
Dacă folosiți un îngrășământ lichid, începeți cu 1/4 sau 1/2 doză și creșteți încet până la concentrația maximă până în vară. De asemenea, vă recomand să folosiți produse organice, mai degrabă decât produse chimice sintetice.
Combaterea dăunătorilor
Temperaturile de primăvară pot atrage dăunători și boli. Prin urmare, verificați bine plantele, fără a uita de partea inferioară a frunzelor, tulpinile și axilele frunzelor.
Dacă observați ceva neobișnuit, interveniți imediat. Acest lucru va reduce la minimum posibilele daune și infestări ale altor plante. Veți găsi remedii naturale sau chimice pentru dăunători specifici în magazinele de grădinărit. Urmați recomandările producătorului.