Ați zgâriat din greșeală o piesă de mobilier? Aflați cum o puteți repara cu ușurință

Ați zgâriat din greșeală o piesă de mobilier? Aflați cum o puteți repara cu ușurință

Vă amintiți acel sentiment când ați adus acasă o canapea nouă sau ați montat un ansamblu sectorial nou în sufragerie? Mobilierul „mirosea a nou”, părea atât de fragil, încât vă era teamă să-l atingeți, ca să nu lăsați urme inestetice pe ușă sau urme de pahar pe măsuța de cafea. Anii au trecut, în casă s-a trăit, mobilierul a fost folosit, iar uneori au avut loc „accidente”. Dacă nu ați deteriorat singur mobila, cu siguranță timpul și-a lăsat amprenta. Sunteți printre cei care se descurcă singuri să-și repare lucrurile prin casă, sau sunteți mai degrabă genul care preferă să înlocuiască obiectele deteriorate cu altele noi? Nu e nevoie! Vă oferim câteva sfaturi practice pentru reparații minore.


Uși care scârțâie

Și pe dumneavoastră vă deranjează sunetul neplăcut produs de ușile din interiorul locuinței sau ușile dulapurilor de bucătărie? Soluția este foarte simplă. Aveți nevoie doar de un spray tehnic lubrifiant. Se vinde de obicei într-o doză din metal cu țeavă lungă de plastic pentru aplicare. Îndreptați-l spre balamale și pulverizați. Mișcați ușa înainte și înapoi pentru a permite lubrifiantului să ajungă în locurile potrivite.
Dacă nu ajută, puteți folosi vaselină. Scoateți cu grijă ușa din balamale și aplicați un strat de vaselină în locurile unde este atașată ușa. Pe lângă vaselină, puteți utiliza și ulei mineral. Apoi, reinstalați ușa și încercați de câteva ori pentru a vă asigura că lubrifierea a fost suficientă.

În cazul în care procedura menționată mai sus nu ajută, puteți introduce în balama o bucată de hârtie sau alt material, care să umple spațiul excesiv din interior. În acest fel, orificiul va fi etanș și ușa nu se va balansa, așadar nu va scârțâi la fiecare mișcare. Puteți introduce cu ușurință o bucățică de hârtie folosind, de exemplu, o șurubelniță.


Pardoseală din lemn, care scârțâie

Cu timpul, pardoselile din lemn încep să scârțâie și să pocnească. Lemnul se dilată și se contractă în timpul schimbărilor de temperatură. Această mișcare constantă slăbește treptat îmbinările dintre părțile podelei. Pentru a elimina scârțâitul podelei, veți avea nevoie de o bormașină electrică, burghie adecvate pentru bormașină, șuruburi mici pentru lemn și chit pentru lemn. Înainte de a începe, trebuie să identificați care plăci cauzează scârțâitul.
Plimbați-vă în zonele unde se aud sunetele de scârțâit. Dacă ați identificat deja plăcile specifice care scârțâie, folosiți bormașina pentru a face o gaură prin placă până la substrat. Înșurubați un șurub în gaură pentru a fixa placa pe substrat. Nu strângeți șurubul prea tare, altfel veți avea mai mult de lucru cu chitul pentru reparare. Umpleți gaura din jurul șurubului cu chit pentru lemn, într-o culoare care se potrivește cel mai bine nuanței podelei. În niciun caz nu șlefuiți chitul. Șlefuind, ați distruge lacul de pe lemn.


Sertar spart al unui dulap de bucătărie sau al unei comode

Este o problemă foarte frecventă. Este suficient să supraîncărcați sertarul sau să-l smuciți mai puternic la deschidere. De obicei, partea frontală este cea care cedează în primul rând. În cazuri mai grave, sertarul se poate desprinde complet. Cum să îl reparați? Mai întâi, deșurubați mânerul și partea din față a sertarului. Verificați dacă nu s-a deteriorat complet. Dacă ați observat o bucată de placaj desprinsă, o puteți repara cu chit de lemn.
În cazul în care articulațiile sunt lipite, lipiciul se poate deteriora în timp și își poate pierde proprietățile. Astfel, părțile laterale ale sertarului se pot desprinde. În acest caz, vă recomandăm să demontați sertarul. Pentru a reuni părțile, aplicați o cantitate adecvată de adeziv de calitate pe marginile acestora. Vă recomandăm să folosiți curele pentru a menține piesele strâns lipite în timp ce adezivul se usucă. Pentru a asigura durabilitatea pe termen lung, fixați și cuie în margini.


Repararea pieselor de mobilier cu finisaj lucios

Mobilierul cu finisaj lucios este foarte popular, dar o mică neglijență este suficientă pentru a lăsa zgârieturi. Pentru repararea finisajului lucios, cea mai potrivită alegere este folosirea unui compus acrilic. Este cel mai simplu mod de a elimina imperfecțiunile. Pur și simplu luați un pulverizator cu apă, umeziți zona deteriorată și șlefuiți cu șmirghel extra fin. Apoi, aplicați pasta de șlefuit și lustruiți suprafața la perfecțiune folosind o lavetă. Mobilierul este apoi lustruit cu un produs de curățare clasic.

Colecția pentru bucătărie Aurora


Benzi dezlipite pe margini

Benzile de margine originale se pot dezlipi sau se pot desprinde complet în special din cauza temperaturilor mai ridicate sau a deteriorării mecanice. Dacă o bandă veche este doar parțial dezlipită, o putem reatașa în locul original folosind mai multe metode. Fie aplicăm adeziv nou și lipim iar banda prin presare, fie putem încălzi lipiciul original cu un uscător de păr sau un fier de călcat, sau pur și simplu lipim banda cu adeziv de contact sau termic. O altă opțiune este să îndepărtați complet banda originală și să o înlocuiți cu una nouă. Suprafața marginii trebuie mai întâi netezită. Apoi fixați placa într-o menghină, așezați banda de margine pe aceasta, puneți o hârtie curată deasupra pentru a o proteja și treceți cu un fier de călcat fierbinte peste ea. Încălziți fierul de călcat la o temperatura aproape maximă. După ce se răcește, tăiați surplusul de bandă folosind un instrument adecvat (un cuțit de bucătărie sau partea netedă a unei pile), de asemenea, tăiați marginile și, în final,  șlefuiți colțurile ascuțite cu șmirghel fin pentru lemn.


Cum se repară găurile în perete

Pentru repararea pereților deteriorați, găurilor de cuie, zgârieturilor în tencuială și fisurilor din perete, puteți utiliza var, sau un compus de umplutură acrilic, sau latex, aplicându-le cu o spatulă. După umplere, neteziți suprafața reparată cu o perie umedă sau șlefuiți zonele reparate de pe perete cu șmirghel fin. Acest mod de pregătire a peretelui înainte de zugrăvire se poate aplica atât pe peretele zgâriat, cât și pe cel nezgâriat.


Dacă v-am dat curaj, ne bucurăm, pentru că aceasta ne-a fost intenția. Cu puțină îndemânare, și dumneavoastră puteți repara o ușă sau o balama. Ceea ce învățați odată, nu veți uita niciodată. Ce mândru veți fi când ușa nu va mai scârțâi și găurile din perete vor dispărea datorită eforturilor dvs.! Așadar, mergeți cu încredere înainte!