Care este climatul interior ideal pentru mobilierul din lemn
Mobilierul din lemn este cel mai sensibil la umiditate și temperatura aerului. Ca și noi, oamenii, se simte confortabil cu umiditatea în intervalul 45-60%. Dacă aceasta este mai jos, lemnul va începe să se micșoreze. Dimpotrivă, dacă este mai mare, va începe să crească. Prin urmare, nu așezați mobilierul din lemn lângă o sursă de căldură - calorifer, cuptor sau șemineu. De asemenea, evitați expunerea directă la lumina soarelui. A scăzut umiditatea aerului sub 40% din cauza căldurii din cameră? Folosește un umidificator de aer sau un difuzor , tu și mobilierul tău din lemn îl veți aprecia.
Umiditatea aerului mai mare de 60% poate fi, de asemenea, eliminată eficient - prin ventilație regulată. Vei aprecia și ventilația în timpul sezonului de încălzire, calitatea vieții se va îmbunătăți și datorită unui climat interior mai placut. Dacă vrei să prelungești durata de viață a mobilierului tău din lemn, oferă-i aceste condiții.
Ai grijă de mobilierul din lemn cu tratament de suprafață
Mobilier din lemn lăcuit, dat cu ulei sau cerat. Acestea sunt cele mai comune tratamente de suprafață a lemnului în producția de mobilă. Evitați să așezați vase fierbinți pe mese din lemn lăcuit și cerat. Dar dacă chiar trebuie să puneți pe masă o oală cu bulion proaspăt sau o tigaie cu pui crocant, vă recomandăm să folosiți întotdeauna o protecție sau un tocător de lemn.
Indiferent dacă curățați scaune, mese sau comode din lemn, o cârpă moale din microfibră este ajutorul ideal. Astfel, firele de păr fine nu vor rămâne pe mobilier după spălare. Pentru murdăria minoră este suficient să înmuiați o cârpă în apă călduță și să o stoarceți, pentru murdărie mai serioasă vă recomandăm să folosiți produse naturale de curățare pe care le puteți cumpăra de obicei din supermarket.
Dacă aveți mobilier uns sau cerat acasă, tratați-l cu un nou strat de două ori pe an. Uleiul de in este folosit mai ales pentru mobilierul uns cu ulei, dar are o aromă foarte specifică. Dacă te deranjează, poți folosi și ceara pe acest mobilier din lemn, care este mai rezistent și în același timp umple eventualele zgârieturi din lemn. Cu toate acestea, nu recomandăm procedeul opus – uleiul pentru mobilier din lemn cerat.
Ce să evitați când aveți grijă de mobilier din lemn
Cel mai eficient mod de a prelungi durata de viață a mobilierului din lemn este găsirea unui loc potrivit pentru acesta. Prin urmare, aveți grijă de umiditatea aerului din cameră și, de asemenea, ca masa de lemn sau dulapul din lemn să nu fie în apropierea sursei de căldură sau expuse la lumina directă a soarelui.
Când curățați mobilierul din lemn, evitați cârpele aspre, bureții sau chiar periile. Înainte de agenții de curățare și lustruire chimici agresivi, preferați preparatele pe bază naturală. Pe lângă obiectele fierbinți, nu lăsați niciodată lichidul vărsat să rămână pe mobilierul din lemn pentru o perioadă lungă de timp. Dacă acordați atenție acestui lucru, mobilierul din lemn nu numai că va arăta grozav, dar va rezista mult timp.
Căutați mobilier din lemn masiv care să vă facă casa confortabilă? Îl puteți găsi pe kondela.ro.