Cum să alegi mobilier nou pentru terasă sau grădină?

Cum să alegi mobilier nou pentru terasă sau grădină?

Când spui „grătar”, toată lumea își imaginează imediat un grătar fierbinte, cârnați și carne aromate, legume proaspete, băuturi delicioase și, mai presus de toate, o grămadă de oameni veseli și puși pe distracție. Totuși, pentru ca un astfel de eveniment să reușească, este nevoie și de mobilierul de grădină potrivit. La urma urmei, delicatesele la grătar se savurează cel mai bine în aer liber. Nu ai o masă sau suficiente scaune pentru a sta cu prietenii? Este timpul să alege un nou mobilier de grădină. Te vom ajuta să găsești ceea ce ți se potrivește din oferta amplă.

 

Mobilier din ratan

 

Trei întrebări cruciale

Atunci când alegi mobilier de exterior, cuvântul principal este vremea. În plus, trebuie să echilibrezi aspectul modern al mobilierului de grădină cu timpul necesar pentru a-l întreține. Lemn de tec sau ratan artificial? Pentru masă sau pentru relaxare? Ultra-modern sau casual? Înainte de a cumpăra, pune trei întrebări de bază care să te ajute să alegi mobilierul de grădină care să îți completeze stilul, să profiți la maximum de spațiul tău și să nu aibă nevoie nici de prea multă întreținere.

1. În ce scop intenționezi să folosești grădina sau terasa?
Ești printre cei care de îndată ce se încălzește puțin iau prânzul și cina în grădină? Sau ai nevoie doar de un șezlong pe care să te relaxezi cu o carte bună în timpul liber? Așteptările tale de la o terasă sau grădină îți vor influența alegerea între o masă și scaune și o canapea sau șezlong tapițat.

2. Cât spațiu ai?
Ai suficient spațiu pentru un set de sufragerie și șezlonguri sau trebuie să alegi doar o singură alternativă? Ia în considerare cât spațiu ai disponibil. Dacă ai o terasă mică, probabil că nu vei cumpăra o canapea supradimensionată cu fotolii. Invers, dacă ai o grădina mare, îți poți permite seturi mult mai mari, le poți combina cu șezlonguri și chiar poți așeza o trambulină pentru copii în grădină.

3. Cât timp vrei să petreci cu lucrările de întreținere?

Gândește-te la vreme și la alte condiții la care va fi expus mobilierul tău de grădină. Acest lucru te va ajuta să determini ce material va fi cel mai bun pentru tine.
 

Sunt și alte opțiuni în afară de ratan. Ce zici de metal sau plastic?

Atunci când cumperi mobilier de grădină, alege materiale care sunt ușor de întreținut. De asemenea, care subliniază caracterul grădinii sau terasei tale. Există mai multe opțiuni.

 

Mobilier de gradina din lemn

 

Lemn

Aspectul mobilierului din lemn natural este foarte atractiv. Cu toate acestea, soarele și ploaia fac ca lemnul să se dezintegreze și să se separe în timp. Mobilierul din lemn necesită întreținere frecventă pentru a rezista la diferite condiții meteorologice. Alege mobilier din lemn masiv și rezistent cum ar fi tec, cedru, mahon sau eucalipt. Asigură-te că mobilierul nu este lipit, ci îmbinat cu piese din alamă sau din oțel inoxidabil.

Îngrijirea mobilierului din lemn

Este de preferat ca mobilierul din lemn să fie curățat cu o cârpă umezită în apă sau într-o soluție blândă de săpun. Pentru o curățare mai profundă la începutul și sfârșitul fiecărui sezon, sau în cazul unor pete sau mucegai mai agresive, poți curăța mobila cu o perie moale și un amestec de apă și detergent sau înălbitor cu oxigen. Curăță în direcția desenului pe lemn. Îndepărtează petele dificile prin șlefuire ușoară și clătește cu apă. După curățare, întreținerea mobilierului trebuie finalizată prin aplicarea de ulei sau vopsea. Acest lucru va prelungi durata de viață a mobilierului, asigurând în același timp protecție maximă împotriva soarelui, vântului și intemperiilor. Datorită întreținerii corespunzătoare și a îngrijirii ulterioare, mobilierul de grădină din lemn va rămâne frumos și protejat timp de câțiva ani. 

Avantaje: 
- Durabil și robust 
- Aspect plăcut și atractiv 
- Stil natural 

Dezavantaje:
- Sensibil la vreme 
- Întreținere mai solicitantă și mai costisitoare

 

Set de ratan

 

Ratan

Ratanul este o rudă apropiată a palmierului. Este un tip de vie care crește în junglele din Asia de Sud-Est și este unul dintre cei mai puternici copaci din pădure. Ratanul este foarte durabil și puternic, este greu să-l spargi. Carcasa sa este folosită în mod obișnuit pentru a lega părți individuale împreună. Deși ușor și elegant, ratanul adevărat nu este potrivit pentru mediul exterior. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care producătorii de mobilier de grădină au dezvoltat o alternativă sintetică la ratanul natural, care este suficient de rezistentă la intemperii. 

Ratanul artificial este realizat din fibre sintetice care pot fi vopsite în diferite culori. Construcția mobilierului este realizată în mare parte din oțel sau aluminiu. Ratanul are toate avantajele mobilierului din plastic, dar cu un aspect mult mai sofisticat. Chiar și ploaia abundentă și soarele nu vor deteriora mobilierul de grădină din ratan artificial. Protecția UV înseamnă că razele soarelui nu vor avea niciun efect asupra schimbării culorii pe termen lung.

Îngrijirea mobilierului din ratan

Tot ce ai nevoie este un agent de curățare obișnuit, apă caldă, o cârpă moale sau o periuță de dinți și un lac conceput pentru a trata mobilierul din ratan. Este tot ce ai nevoie pentru a asigura longevitatea mobilierului din ratan. Evită înmuierea ratanului, umiditatea extremă poate deteriora mobilierul. După curățare, lasă ratanul să se usuce bine. 

Avantaje:
- Ușor 
- Estetic și modern 
- Produs în diferite culori

Dezavantaje:
- Culorile se pot estompa cu ușurință 
- Mai puțin durabil decât alte materiale 
- Ar trebui depozitat pentru iarnă
 

Scaune din plastic

 

Plastic

Mobilierul din plastic este ușor, destul de robust, ușor de curățat, reciclabil și în general ieftin. Nu ruginește, nu necesită huse noi, nu există risc de putrezire sau mucegai, chiar și atunci când vine în contact cu umiditate excesivă. Cu timpul, însă, își pierde aspectul. Dacă vrei ca culorile să reziste cât mai mult posibil, alege mobilierul din plastic, care conține pigmenți care stabilizează radiațiile UV. Acest lucru te asigură că culorile nu se estompează prea repede. În plus față de rezistența la orice condiții meteorologice, natura sa flexibilă îi permite să fie modelat într-o varietate de forme și dimensiuni.

Îngrijirea mobilierului din plastic

Mobilierul din plastic se curăță cel mai ușor cu soluție de acid acetic. Se amestecă 1 cană de oțet alb (5% acid acetic) cu 5 până la 7 litri de apă. Mai întâi clătește mobila cu apă. Apoi scufundă cârpa sau buretele în soluție și îndepărtează murdăria. Clătește soluția rămasă. Utilizează o periuță de dinți pentru a curăța îmbinările și locurile în care nu poți curăța cu o cârpă. Usucă mobila bine imediat după curățare. De îndată ce vezi murdărie, curăț-o imediat. Cu cât amâni mai mult, cu atât va fi mai greu de curățat. Curățarea frecventă te va asigura că mobilierul tău de grădină din plastic va fi frumos și va rezista pentru o lungă perioadă de timp. 

Avantaje:
- Ușor 
- Întreținere ușoară 
- Multe culori și forme 
- Ieftin

Dezavantaje:
- Mai puțin robust
- Mai puțin durabil decât alte materiale 
- Se poate rupe cu ușurință 
- Cu timpul, culoarea se va estompa

 

Mobilier metalic

 

Metal

Metalul este sinonim cu puterea și rezistența. Mobilierul de exterior din metal este întotdeauna o alegere excelentă. Metalul poate fi turnat în diverse forme, creând mobilier de la elegant și modern la clasic. Orice design alegi va fi durabil. Există multe metale care sunt folosite pentru a face mobilier de grădină. Cele mai frecvent întâlnite sunt aluminiu sau oțel acoperit cu pulbere.

Îngrijirea mobilierului metalic

Toarnă puțin detergent în apă caldă, înmoaie un burete sau o cârpă moale, șterge bine mobila, clătește cu apă rece și usucă. Dacă se dezvoltă rugina, poți șlefui cu ușurință zona cu șmirghel fin și poți aplica vopsea sau ceară. Poți unge îmbinările tuturor pieselor mobile cu spray de silicon. 

Avantaje:
- Ieftin 
- Ușor 
- Rezistent la intemperii  
- Formă și culoare stabile

Dezavantaje:
- Neplăcut la atingere când e frig afară
- Posibilă coroziune

 

Mobila de gradina

 

Amintiți-vă să protejați

Lemn, ratan, plastic sau metal. Indiferent de material, ține întotdeauna cont de protecția mobilierului tău împotriva vântului puternic, a înghețului sau a zăpezii. Dacă condițiile de spațiu nu îți permit să depozitezi mobilierul de grădină în interior pentru iarnă, de exemplu în garaj, ia prelate, folii sau alte materiale și acoperă bine mobilierul. Acest lucru te ajută să eviți dezamăgirea care te așteaptă primăvara, când bucuria zilelor calde se poate strica la vederea mobilierului de grădină distrus și deteriorat.