Care este umiditatea optimă în casă?
Umiditatea relativă este dată ca procent. Cea mai mică valoare posibilă de 0% indică aer absolut uscat, fără vapori de apă. Cea mai mare este de 100% - în acest caz aerul este maxim de umed și plin de vapori de apă. Dar care sunt valorile optime de umiditate în casă? Acestea variază de la 40% la 60% în funcție de sezon.
În timpul verii, umiditatea în casă nu trebuie să fie mai mare de 55% și mai mică de 40%. Iarna, ar trebui să se încadreze din nou în intervalul de la 45 la 60%. Aerul excesiv de uscat este o problemă comună pentru locuințe în timpul sezonului rece. Acest lucru se datorează caloriferelor și, de asemenea, intensității mai mici de ventilație.
Aerul prea uscat și prea umed ne pun în pericol sănătatea
De ce este important să monitorizăm umiditatea și ce poate afecta aceasta? Motivul principal este sănătatea noastră. Aerul prea uscat este un fenomen comun al locuințelor în timpul sezonului rece când folosim sisteme de încălzire. Atunci umiditatea relativă a aerului poate scădea cu mult sub nivelul de 30%.
Și cum afectează aerul prea uscat sănătatea? Copiii, astmaticii și cei care suferă de alergii sunt mai sensibili la această afecțiune. Aerul prea uscat poate provoca piele uscată, buzele crăpate, mucoase uscate, arsură la ochi, dificultăți de respirație, tuse uscată iritantă sau boli respiratorii infecțioase mai frecvente.
Dacă, pe de altă parte, aerul tău din casă este prea umed datorită conținutului mai mare de vapori de apă, creezi un teren propice pentru mucegai. Mucegaiurile excretă substanțe care sunt dăunătoare sănătății noastre. Acest lucru se manifestă cel mai adesea prin reacții alergice sub formă de bronșită frecventă, tuse iritantă, mucoase iritate și poate duce chiar la astm sau alergii ale pielii.
Care este umiditatea din casa ta?
De unde știi dacă aerul tău este prea uscat sau prea umed în casă? Cea mai bună, mai precisă și mai rapidă soluție să afli este un termometru de interior sau o stație meteo cu un higrometru care măsoară aceste valori. Uită-te la ecran și vei vedea imediat numărul exact. Alternativ, astăzi sunt disponibile termostate de calitate bună.
Cu toate acestea, pe lângă măsurarea exactă, poți observa fenomene sesizabile - asupra ta și asupra mediului interior: dacă ai aer prea uscat acasă, s-ar putea să îți fie mai greu să respiri, ai ochii roșii, pielea uscată, ești mai des bolnav. Dimpotrivă, atunci când aerul este prea umed (mai mult de 60%), mucegaiul sau aburul condensat începe să apară în casă în colțurile ferestrelor.
Cum să faci față aerului prea umed?
Important e să găsești cauza aerului prea umed. Este perimetrul umed de vină? Sau faptul că nu ai hotă în bucătărie? Sau poate usuci rufele în baie? Când poți găsi răspunsul, treci la o soluție sistematică. De exemplu, dacă vrei să usuci rufele în interior, cumpără un uscător sau pune rufele la uscat pe balcon sau în grădină.
Cu toate acestea, există câteva trucuri eficiente pentru a te apropia de umiditatea optimă. Hota din bucătărie este aproape o necesitate. Dacă nu o ai, ține fereastra din bucătărie cel puțin întredeschisă în timpul gătitului. Ventilația regulată este, de asemenea, importantă. În timpul iernii, de cel puțin trei ori pe zi, deschide toate ferestrele și ușile balconului și lasă aerul să circule un minut sau două.
De asemenea, este eficient să așezi mobila mai departe de pereți. Acest lucru duce la un flux de aer mai bun, ceea ce reduce riscul apariției mucegaiului neplăcut. Poate cea mai eficientă soluție este un dezumidificator. Reține, totuși, că această modificare te va ajuta să elimini temporar consecința, dar nu și cauza.
Și ce să faci cu aerul prea uscat?
Dacă umiditatea relativă din casa ta este sub 40%, clima interioară este de ajutor. Cum? Și aici, ventilația regulată și completă te ajuta. Dacă te deranjează aerul prea uscat în timpul sezonului de încălzire, redu temperatura - este optim să ai în casă în jur de 21°C, în dormitor nu trebuie să depășească limita de 20°C.
În acest caz, uscarea rufelor în interior poate fi o soluție parțială. Cu toate acestea, un răspuns mai sistematic și mai eficient la aerul prea uscat este un difuzor sau umidificator. Se adaugă apă călduță, se adaugă ulei esențial – precum eucalipt, care ajută la răcire, se bagă în priză și apa se evaporă treptat din aparat și umezește aerul uscat. Și te simți mai bine acasă.
Inspiră-te din gama noastră de difuzoare și umidificatoare care te vor ajuta să rezolvi eficient problema aerului prea uscat.